PUERTO ORDAZ - Het Argentijnse voetbalelftal heeft met overtuigende cijfers de finale bereikt van de Copa America, het kampioenschap van Zuid-Amerika.Daarmee is de droomfinale een feit.

De ploeg van bondscoach Alfio Basile won dinsdagavond in de halve finale in het Venezolaanse Puerto Ordaz met 3-0 van Mexico. Gabriel Heinze maakte op slag van rust het eerste doelpunt. In de tweede helft scoorden Lionel Messi en Juan Roman Riquelme.

Argentinië staat zondag in het Romero Stadion van Maracaibo in de finale tegenover aartsrivaal Brazilië, dat dinsdag in de andere halve finale Uruguay pas na het nemen van strafschoppen uitschakelde.

Genie

De goal van Messi was van een adembenemende schoonheid. De jonge aanvaller van Barcelona ontving een voorzet van Carlos Tevez, zag de Mexicaanse doelman Oswaldo Sanchez iets te ver voor zijn doellijn staan en stiftte de bal fijngevoelig over de keeper heen in het net. "Alleen een genie is tot zoiets in staat", oordeelde bondscoach Basile.

Mexico was zeker in de eerste helft niet de mindere ploeg. De jarige bondscoach Hugo Sanchez zag zijn voetballers verbeten jagen op een doelpunt en daarbij stond de lat twee keer in de weg. "We hebben ons best gedaan, maar onze tegenstander was superieur", gaf Sanchez toe.

Riquelme

Spelbepaler Riquelme leidde de eerste goal van Argentinië in. Uit zijn vrije trap tikte Heinze met zijn linkervoet de bal in. Mexico drong in het begin van de tweede helft aan, totdat Messi in de 61e minuut zijn juweeltje afleverde. Dat tweede doelpunt was meteen het keerpunt in de wedstrijd. Tevez versierde vijf minuten later een strafschop, die uitblinker Riquelme nonchalant benutte. Het was al zijn vijfde treffer van het toernooi.

Bekijk hier de samenvatting. De beelden zijn van Sky Sport.