LIVERPOOL - Ryan Babel is woensdag naar Liverpool vertrokken. De linksbuiten van Ajax spreekt met de leiding van de Engelse club over de laatste details van een meerjarige verbintenis. Liverpool en Ajax hebben nagenoeg overeenstemming bereikt over een transfersom van zo'n achttien miljoen euro.

"We zijn er nog niet helemaal uit", stelt technisch directeur Martin van Geel van Ajax. "Maar we zitten wel in de eindfase van de onderhandelingen.

Ryan is daarom samen met zijn zaakwaarnemer naar Liverpool vertrokken. We hebben hem daar toestemming voor gegeven."

Plannen

Babel spreekt onder meer met Rafael Benitez. De Spaanse trainer van de verliezend finalist van de laatste editie van de Champions League zal toelichten welke plannen hij met de twintigjarige aanvaller heeft. Babel wordt medisch gekeurd wanneer beide partijen tot een definitief akkoord komen.

Voor Babel is het belangrijk dat hij kans op veel speeltijd krijgt. Liverpool beschikt al over de aanvallers Dirk Kuijt, Peter Crouch en Fernando Torres. De laatstgenoemde aanvaller werd vorige maand voor 36 miljoen euro van Atletico Madrid overgenomen.

Ajax

Ajax nam deze week ook al afscheid van de aanvallers Kenneth Perez (PSV) en Tom de Mul (Sevilla). De club zal een deel van de enorme transfersom aan nieuwkomers besteden.

De technische leiding van de bekerwinnaar is gecharmeerd van Xabi Prieto. De 23-jarige speler van Real Sociedad wordt gezien als mogelijk opvolger van Tom de Mul.

Nilsson

Bronnen rond Lasse Nilsson melden dat de speler van Heerenveen naar Ajax verhuist wanneer Babel vertrekt. Technisch directeur Martin van Geel van Ajax wil zoals gebruikelijk niet op namen reageren. Voorzitter Koos Formsma van Heerenveen heeft nog niets van Ajax vernomen.

"Ik wacht rustig af", laat hij vanuit zijn vakantieadres in Frankrijk weten. "Ik sluit niets uit. Het kan snel gaan in de voetballerij."

Grootste

De overgang van Babel geldt als een van de grootste transfers in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Alleen Marc Overmars (40 miljoen euro) Ruud van Nistelrooij (30), Jaap Stam (25), Jerrel Hasselbaink (24), Clarence Seedorf (22) verwisselden ooit voor meer geld van club.

Bij de bovengenoemde recordtransfers was slechts een keer een Nederlandse club betrokken. Van Nistelrooij verliet PSV voor Manchester United.

Geld

Ajax verdiende nog nooit zoveel geld aan een speler uit de eigen opleiding. Frank de Boer verhuisde in 1999 voor 25 miljoen gulden, zo'n 11 miljoen euro naar Barcelona.

De twintigjarige Babel speelde in het totaal 73 competitiewedstrijden voor Ajax. Hij maakte veertien doelpunten, waarvan slechts vijf in het afgelopen seizoen.