AMSTERDAM - Het afscheid van Kobe Bryant bij de Los Angeles Lakers lijkt nabij. De NBA-ster en topscorer van de afgelopen twee seizoenen leeft al enige tijd in onmin met de directie.

Bryant zou alleen willen blijven als het team een kwaliteitsinjectie krijgt en NBA-veteraan Kevin Garnett wordt aangetrokken. Dat lijkt een onmogelijke missie te worden voor LA.

Bryant heeft sinds het vertrek van Shaquille O'Neal in 2004 vooral middelmatig getalenteerde ploeggenoten, die volgens de Lakers-ster veel te weinig basketbalkwaliteiten hebben om mee te gaan in zijn ambities.

Met een topspeler als de 31-jarige Garnett zou de situatie voor LA gered kunnen worden, maar ten eerste lijkt Garnett niet geïnteresseerd in een overgang naar de Lakers en ten tweede heeft de club geen spelers in de aanbieding die een dergelijk grote transfer kunnen compenseren. De 29-jarige Bryant, die al zijn hele carrière bij de Lakers speelt, gaf eerder aan dat hij wel wil uitkomen voor Chicago Bulls of New York Knicks.

Phoenix Suns

Ondertussen lijkt Phoenix Suns de beste papieren te hebben voor het aantrekken van Garnett. In een deal, waarbij ook Atlanta Hawks betrokken wordt, zou Amare Stoudemire van de Suns vertrekken naar de Hawks. Minnesota Timberwolves, waar Garnett nu speelt, wil dan de jonge spelers uit de draft van vorige maand van de Hawks (derde en elfde keus) om het team te verjongen en klaar te stomen voor de toekomst.

Met het vrijgeven van de free-agents, die vanaf vannacht met alle dertig clubs in de NBA mogen onderhandelen over een nieuw contract, is het wachten op de eerste grote transfers. Onder meer Vince Carter, Chauncey Billups, Grant Hill, Gary Payton, Dikembe Mutombo en Chris Webber zijn vrij om een club te kiezen. Naar verwachting blijven Carter en Billups bij hun clubs, respectievelijk New Jersey Nets en Detroit Pistons.