COMPIEGNE - De Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara heeft dinsdag de derde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2342 De drager van de gele trui won de massasprint in de rit van Waregem in België naar Compiègne, met 236 kilometer de langste etappe van deze Tour.

Spetterend

Het machtsvertoon van Cancellara, die in Londen ook al de snelste was in de proloog, was een spetterend hoogtepunt van een boemeletappe, waarin de renners urenlang een recreantentempo aanhielden.

Cancellara kwam 57 minuten later binnen dan in het langzaamste tijdschema was voorzien.

Vluchters

In de laatse kilometer greep het jagende peloton een groep van vier vluchters, onder wie de Fransman Stephane Augé. Cancellara waagde een demarrage op enkele honderden meters voor de finish en hij hield stand tot de finish.

De rassprinters kwamen er niet meer overheen. De Duitser Erik Zabel eindigde als tweede, voor de Italiaan Danilo Napolitano en de Belgische groenetruidrager Tom Boonen.

Zwaar

"Dit was de zwaarste laatste kilometer die ik ooit heb gereden", zei de winnaar, die ook al de proloog in Londen had gewonnen. Cancellara dacht dinsdag zijn gele trui te verliezen.

"Ik dacht echt dat we de vluchters niet meer terug zouden pakken", zei de Zwitser van Team CSC net na zijn ritzege in Compiègne.

"Ik had na mijn goede proloog enorm veel vertrouwen. Wat kan ik nu nog meer van deze Tour verlangen?" Vorig jaar won de wereldkampioen tijdrijden de klassieker Parijs-Roubaix, die van start gaat in Compiègne.

Thuis

"Dit is mijn parcours. Ik voel me hier echt thuis." Door zijn etappezege verstevigt hij zijn leidende positie in het algemeen klassement. Eerste achtervolger is de Duitser Andreas Klöden op 33 seconden.

Van opzettelijk langzaam rijden als vorm van protest was geen sprake, benadukten de renners. Het was meer strategie.

Ontsnappers

Niemand van de grote ploegen had zin in of baat bij het snel achterhalen van twee vroege ontsnappers. En aangezien de Fransen Nicolas Vogondy en Matthieu Ladagnous met de ketting op het binnenblad door het landschap peddelden, hield ook het peloton een trainingstempo aan.

Voor Frederik Willems, die bij de vluchters de sterkste indruk maakte, was de teleurstelling groot. "Ik heb gegokt en verloren, maar dat je op minder dan een kilometer van de streep wordt gegrepen is wel erg spijtig", reageerde de Belg van Liquigas tegenover de Vlaamse zender VRT.

"Daarnaast werkte het feit dat ik met drie Fransen in de kopgroep zat ook niet echt in mijn voordeel. Die spelen toch een beetje onder één hoedje."

Tour: Waregem-Compiègne