MOESKROEN - -De Ronde van Italië start in 2010 in Nederland. Dat heeft oud-ploegleider Cees Priem, die samen met het bureau Libéma verantwoordelijk is voor de organisatie, dinsdag in Moeskroen bevestigd.

"Er is overeenstemming met de bazen van de Giro, we zijn met meerdere Nederlandse steden in onderhandeling", zei Priem, in Moeskroen aanwezig bij de start van de derde etappe van de Ronde van Frankrijk.

Het is de bedoeling dat de eerste vier koersdagen grotendeels in Nederland worden afgewerkt. In 2002 startte de Ronde van Italië ook in Nederland. Groningen was destijds decor van de proloog, het was een verliesgevende onderneming.

Tour

Rotterdam en Utrecht wedijveren al enkele jaren voor een start van de Ronde van Frankrijk in Nederland. De laatste keer dat de Tour in Nederland begon was in 1996 in Den Bosch.

De Ronde van Spanje komt naar alle waarschijnlijkheid in 2009 naar Assen. Het provinciebestuur van Drenthe heeft al verscheidene gesprekken gevoerd met de bazen van de Vuelta.

Steden

Cees Priem liet dinsdag weten voor het einde van het jaar de etappesteden te kennen. Enkele jaren geleden waren er al gesprekken tussen de Giro-organisatie en de gemeente Amsterdam. De hoofdstad is zeker geïnteresseerd, liet sportwethouder Carolien Gehrels dinsdag weten.

"De Giro staat al een aantal jaren op ons verlanglijstje", aldus Gehrels, die binnenkort een afspraak heeft met vertegenwoordigers van de stichting Topsport Amsterdam, die de haalbaarheid opnieuw onderzoekt.

"We hebben met de Arena en het Olympisch Stadion alvast twee goede locaties. De komst van de Giro zou ook een goede impuls voor de breedtesport kunnen zijn. Daarbij valt er genoeg te organiseren rondom het evenement", aldus Gehrels.

Evenementenbureau Libéma deed vorig jaar de organisatie van de Tour-aankomst in Valkenburg.