GENT - De Belgische wielrenner Gert Steegmans van Quick-Step heeft maandag de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De rit ging van Duinkerken naar het Belgische Gent over ruim 168 kilometer. Steegmans bleef zijn land- en ploeggenoot Tom Boonen in de sprint net voor. De Italiaan Filippo Pozzato, voormalig ploeggenoot van Boonen, werd derde.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2234 Kort voor de streep was er een massale valpartij waarbij ook gele-truidrager Fabian Cancellara tegen de grond ging. De Zwitser kreeg reglementair dezelfde tijd als de ritwinnaar en blijft leider in de Tour. Met een pijnlijke uitdrukking passeerde hij de finish. "Het deed even zeer, maar het gaat al weer iets beter", zei Cancellara.

Schoonste

De koningssprint van het Quick-Stepkoppel was de beloning voor het harde werken van de ploeg. De drie vroege vluchters - De Duitser Marcel Sieberg, de Fransman Cedric Hervé en de Spanjaard Ruben Perez - werden in de laatste vijf kilometer ingelopen. Liefst vier renners had Boonen in de slotfase bij zich: Rosseler, Tossato, de Nederlander Steven de Jongh en Steegmans, de man voor het laatste voorbereidende werk.

De meesterknecht deed zijn werk maandag eigenlijk te goed. "Ik had tegen Gert gezegd: vertrek zo hard en zo laat mogelijk. Ik zat in zijn wiel, keek om en zag niemand meer volgen. Het was de schoonste foto van het jaar. Het plan klopte vandaag volledig", zei Boonen zonder een spoortje afgunst. De ex-wereldkampioen weet zich de komende weken in ieder geval verzekerd van de steun van een zeer loyale bondgenoot.

Tour: Duinkerken - Gent