TORONTO - Robert Doornbos heeft de leiding genomen in de Champ Car World Series, de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1. De Rotterdamse autocoureur passeerde door een zesde plaats zondag in de Grand Prix van Toronto de Fransman Sebastien Bourdais in de tussenstand van het kampioenschap.

De Australiër Will Power won de race in Toronto, die door regen veel aanrijdingen kende. De Zwitser Neel Jani en de Brit Justin Wilson werden respectievelijk tweede en derde.

Doornbos begon de race allerminst gelukkig. Hij stond helemaal achteraan op de grid en direct na de start sloeg zijn motor af. De pech bleek later zijn geluk, want hij ontweek nu een grote crash waar vijf auto's bij betrokken waren.

Bourdais

De coureur van Team Minardi kreeg de bolide weer aan de praat en rukte vervolgens geleidelijk op naar voren. Pas in de eindfase had hij zijn eerste aanvaring. Doornbos duwde niemand minder dan drievoudig Champ Car-kampioen Bourdais van de baan. Na een kort bezoek aan de pits kon hij de race vervolgen en als zesde beëindigen.

"Het was een onwijs gekke race. Ik had misschien wel een engeltje op mijn schouder door de crash kort na de start te ontlopen", zei Doornbos. "Aan het einde van de race zag ik dat Bourdais het moeilijk had. Ik remde in een bocht, maar verloor de auto en raakte hem. Een typisch race-ongeval in zulk weer. Het spijt me, maar het had iedereen kunnen overkomen."

Doornbos voert na zeven races de Champ Car World Series aan met 164 punten. Twee meer dan Power en drie meer dan Bourdais.