LONDEN - Roger Federer heeft zondag voor de vijfde keer op rij Wimbledon gewonnen. De Zwitserse nummer één van de wereld versloeg in een spannende finale de Spanjaard Rafael Nadal. Federer had vijf sets nodig om zich te ontdoen van de als tweede geplaatste Nadal.

In de Royal Box klapte Björn Borg de handen stuk voor Roger Federer, de man die zijn record op Wimbledon evenaarde. De Zwitserse nummer één van de wereld won het prestigieuze toernooi zondag voor de vijfde keer op rij, net als Borg tussen 1976 en 1980 had gepresteerd.

Rafa

In de finale had Federer het echter lastig met de Spanjaard Rafael Nadal. Pas na vijf sets (7-6 (7) 4-6 7-6 (3) 2-6 6-2) zette hij een punt achter het belangrijkste hoofdstuk in zijn nu al legendarische loopbaan. "Elke winst op Wimbledon was speciaal", zei Federer na afloop. "Maar te winnen van een kampioen als 'Rafa' en het record van Borg te evenaren, maakt deze zege wel extra speciaal", aldus 's werelds beste tennisser.

Het niveau dat beide tennissers zondag in de eindstrijd haalden, was vaak adembenemend. Federer beaamde na afloop dat het verschil met Nadal nihil was geweest. "Het was een erg spannende wedstrijd en ik heb Rafael aan het net verteld dat hij het ook verdiende om deze partij te winnen. Ik was vandaag de gelukkigste."

Records

Voor Federer gloren inmiddels zo'n beetje alle records in het mondiale tennis. Hij is door zijn zege op Wimbledon nog maar twee zeges verwijderd van het record van Pete Sampras, die het toernooi ooit zeven keer won. Ook William Renshaw zegevierde zeven keer, maar deed dat aan het einde van de 19e eeuw.

Op gras is de Zwitsere vedette schier onverslaanbaar. De finale was al de 54e overwinning op rij op de natuurlijke ondergrond. In totaal won Federer al elf grandslamtitels en benadert hij ook daarin Sampras. De Amerikaan heeft veertien keer zo'n toernooi gewonnen.

De zege greep Federer zichtbaar aan. Direct nadat hij het beslissende punt had gemaakt, stortte hij met betraande wangen op het gras neer. Lange tijd had de Zwitser het enorm moeilijk in de eindstrijd, die nu al wordt genoemd bij de beste finales ooit. Nadal begon slecht aan het duel en kwam in de eerste set al snel met 3-0 achter. Die achterstand maakte hij goed en nam vervolgens tot aan het einde van de vierde set het initiatief.

Wanhoop

Vooral in die vierde set dreef Nadal zijn tegenstrever tot wanhoop. De Spanjaard - die op gravel dezelfde status heeft als Federer op gras - won de set vrij eenvoudig met 6-2. Federer maakte in die fase een geïrriteerde indruk, zeker nadat de Spanjaard met succes een beroep had gedaan op de zogenoemde 'Hawkeye', het technische hulpmiddel dat bij twijfel kan worden ingeroepen. De Spanjaard liep daardoor uit naar 0-3.

In de laatste set herstelde Federer zich overtuigend. Hij brak Nadal twee keer en won met 6-2. Vervolgens mocht hij onder toeziend oog van zijn voorbeeld Borg zijn vijfde trofee op rij in ontvangst nemen. De 25-jarige tennisser hield het zilverwerk lachend omhoog, in de wetenschap dat de 21-jarige Nadal de toekomst heeft. "Rafa is een fantastische speler die nog langer in het wereldje zal rondlopen dan ik. Ik ben dus blij dat ik opnieuw heb gewonnen, voor hij alles wint wat er te winnen valt."