CANTERBURY - De Australiër Robbie McEwen heeft zondag in Canterbury de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2185 McEwen, rijdend voor het Belgische Predictor-Lotto, won de massasprint voor de Noor Thor Hushovd en de Belg Tom Boonen. Rabo-Spanjaard Oscar Freire werd zevende.

Record

"Dit is één van mijn mooiste overwinningen ooit", verklaarde de Australiër die vlak voor de finish betrokken was bij een valpartij. "Het team heeft keihard gewerkt om mij terug te krijgen. Deze overwinning is de perfecte manier om mijn jongens terug te betalen."

Met zijn twaalfde ritzege evenaarde McEwen het totaal van de Duitser Erik Zabel, recordhouder van de in de Tour actieve renners. Millar De Zwitser Fabian Cancellara, zaterdag winnaar van de proloog in Londen, bleef leider in het algemeen klassement. Zondagavond verlaat de Tourkaravaan Engeland. Maandag wordt koers gezet van Duinkerken naar het Belgische Gent.

In de rit over Engels grondgebied was David Millar een van de actiefste renners. De Schot was lang mee in een ontsnapping en veroverde onderweg de bergtrui.

Tour: Londen - Canterbury