SILVERSTONE - Publiekslieveling Lewis Hamilton is er niet in geslaagd zijn eerste thuisrace te winnen. De jonge Brit moest in Silverstone zijn meerdere erkennen in Kimi Raïkkönen. Ook wereldkampioen Fernando Alonso toonde zich sneller. Hamilton blijft wel leider in het wereldkampioenschap.

Pech voor Ferrari net voor de start toen de wagen van Felipe Massa na de eerste opwarmronde stilviel. Voor de Braziliaan zat er niks anders op dan uit de pitlane te starten en achteraan te aan te sluiten. Het zorgde er in elk geval voor dat het eerste deel van de race geen saaie optocht werd.

Massa ontbond al zijn duivels en haalde de ene na de andere wagen in. Daarbij mengde hij zich ook in een ander leuk gevecht. Dat tussen David Coulthard en Nico Rosberg. Uiteindelijk eindigde de inhaalrace van de Braziliaanse Ferrari-rijder echter op de vijfde plaats.

Strategie

Net toen de inhaalrace van Massa eindigde, schoot de andere Ferrari in actie. Kimi Raïkkönen was er bij de start niet in geslaagd om polesitter Lewis Hamilton in te halen, maar wist het tempo van de WK-leider makkelijk te volgen. De Fin zette de jonge thuisrijder extra onder druk, maar tot een echte inhaalpoging leidde dat niet. Risico’s nemen bij een inhaalpoging was ook niet nodig voor Raïkkönen. De Fin had namelijk nog een andere troef achter de hand.

Raïkkönen had namelijk net iets meer benzine boord tijdens de kwalificatie op zaterdag. Dat kostte hem toen de pole positie, maar leverde hem op zondag wel de leiding op. Na de eerste pitstop van Hamilton reed Raïkkönen immers nog enkele supersnelle rondjes. Al had ook Hamilton zelf een aandeel in de positiewissel aan de kop. De Brit was twee keer bijna te snel weg tijdens zijn tankbeurt, maar was gelukkig alert genoeg om een ‘Albers-situatie’ te vermijden.

Fletse Hamilton

Publiekslieveling Hamilton beleefde duidelijk geen superdag. Niet alleen in de pits ging het niet zo vlot. De jonge Brit blokkeerde ook diverse keren de wielen tijdens het remmen. Een gevolg van een foute bandenkeuze na zijn eerste pitstop. Hamilton koos toen voor de hardere banden en verloor zo de aansluiting met de Ferrari van Raïkkönen. Geen zege voor eigen publiek dus, maar wel een negende opeenvolgende podiumfinish.

Met zijn derde plaats weet Hamilton het verlies op zijn concurrenten in de WK-strijd wel te beperken. Wereldkampioen Fernando Alonso slaagde er slechts in twee punten in te lopen op zijn teamgenoot. Al leek er even wat meer in te zitten voor de Spanjaard. Met een paar snelle rondjes en een heel korte eerste pitstop wist Alonso namelijk de leiding af te nemen van Raïkkönen.

Helaas slaagde de wereldkampioen er in het tweede deel van de race niet in om genoeg voorsprong te nemen op de snelle Fin. Bij de volgende tankbeurt van Alonso greep de Raïkkönen opnieuw de leiding. Waarna hij vervolgens onbedreigd op zijn derde zege van het seizoen afstevende. Voor de races in Frankrijk en Groot-Brittannië was ‘The Iceman’ bijna afgeschreven als kanshebber voor de wereldtitel, maar nu speelt de Fin weer helemaal mee.

Motorpech velt Spyker

Spyker bleef in Silverstone eindelijk nog een keetje gespaard van rijdersfouten, maar niet van pech. Adrian Sutil moest de strijd staken met een kapotte Ferrari-motor. Christijan Albers slaagde er wel in de finish te bereiken. De Nederlander werd kansloos vijftiende.