UTRECHT - De knappe zege op Ajax is bij FC Utrecht niet lang gespreksstof geweest. Alle berichten over het vertrek van spits Dirk Kuyt naar Feyenoord, daar gaat het sinds maandag over in stadion Nieuw-Galgenwaard. Ook de belabberde financiële situatie bij de club is voor even minder belangrijk.

De verhalen over een mogelijk vertrek naar de Kuip speelden Kuyt zelf geen parten in de wedstrijd woensdagavond tegen Heerenveen: -2. De Katwijker speelde tegen de Friezen net zo gedreven als tegen Ajax.

Zowel FC Utrecht als Heerenveen strijdt om Europees voetbal voor komend seizoen. Het uitgangspunt voor beide ploegen was dan ook dat puntenverlies moest worden voorkomen. Dat gold zeker voor Heerenveen, dat zaterdagavond koploper PSV op bezoek krijgt. Het gevolg was een boeiende wedstrijd, zeker in de eerste helft.

Griep

FC Utrecht begon het duel met Roest centraal achterin. Hij speelde voor Zwaanswijk, die er afgelopen zondag tegen Ajax (1-0) uit moest na een rode kaart. Wapenaar was weer voldoende hersteld van de griep om Ponk in het doel te vervangen.

De thuisploeg had in de beginfase het initiatief en was enkele keren dicht bij een voorsprong. Het doelpunt viel echter in de dertiende minuut voor Heerenveen. Vreven maakte een overtreding op Denneboom. Sibon meldde zich voor de vrije trap en schoot de bal onhoudbaar voor Wapenaar in de verre hoek: 0-1.

Kopbal Schut

De Friezen gaven de voorsprong ruim een kwartier later onnodig weg. De verdediging lette na een hoekschop van Tanghe niet goed op de vrijstaande Schut, die doelman Vonk met een kopbal kansloos liet: 1-1.

Hansma

Kort daarna veroorzaakte Hansma een strafschop na een overtreding op Jochemsen. Heerenveen protesteerde, omdat de Utrecht-speler eerst in de fout zou zijn gegaan. Kuyt bleef rustig onder de protesten en zette Utrecht op 2-1.

Strafschop

Scheidsrechter Haverkort was vervolgens vlak voor rust de boosdoener voor FC Utrecht. Vreven beroerde de bal met de hand na een duel met De Jong. Opnieuw besliste Haverkort met een strafschop. Ook Nurmela faalde niet en bracht Heerenveen langszij. De tweede helft kende minder hoogtepunten dan de eerste. Van krachtsverschil in het veld was geen sprake, al was Heerenveen voetballend de betere. Roest (kopbal op de paal) en Kuyt misten in de slotfase de kans op 3-2.