AMSTERDAM - Brazilië is op koers voor titelprolongatie van de Copa América. De Goddelijke Kanaries bereikten zaterdag de halve finale van het voetbaltoernooi voor Noord- en Zuid-Amerika, door Chili met 6-1 van de mat te spelen.

De Brazilianen nemen het in de halve eindstrijd op tegen Uruguay, dat Venezuela in de kwartfinale met 4-1 te versloeg.

Robinho

Het jonge elftal van de Braziliaanse bondscoach Dunga maakte zaterdag korte metten met de kritiek over de slechte verdediging tijdens de Copa América. Robinho groeide met twee treffers uit tot de grote man van de wedstrijd.

De 23-jarige topscorer van het toernooi kwam door zijn doelpunten tegen Chili op zes goals tijdens de Copa. Hiermee evenaarde de spits van Real Madrid het record van zijn landgenoot Pelé, die tijdens de Copa van 1959 acht keer doel trof.

Vagner Love

Juan had Brazilië na een kwartier op voorsprong gebracht door een corner van Julio Baptista op fraaie wijze binnen te koppen. Nadat Baptista zes minuten later uit een counter de 2-0 aantekende en Robinho in de 27e minuut de derde treffer op het scorebord zette, konden de Brazilianen na rust simpel verder uitlopen.

Robinho scoorde zijn tweede goal vroeg in de tweede helft, terwijl Josué en Vagner Love in de slotfase het net vonden. Humberto Suazo maakte een kwartier voor tijd de eretreffer voor Chili.

Onzeker

Uruguay maakte eerder op de avond, ondanks een 4-1 eindstand, een onzekere indruk tegen Venezuela. Vooral defensief lieten de Uruguayanen tegen het gastland veel steken vallen. Diego Forlan was met twee goals echter belangrijk om de zege uit het vuur te slepen.

Pablo García en Cristian Rodriguez produceerden de overige treffers voor Uruguay. Juan Arango scoorde vlak voor rust de verrassende 1-1 voor Venezuela.