AMSTERDAM - Na afloop van een wedstrijd waarin het slechts een keer op het vijandelijke doel schoot, verliet Ajax uiteindelijk als morele winnaar het veld van de eigen Arena. Door het gelijkspel woensdagavond in de Arena tegen het veel geroemde Arsenal mogen de Amsterdammers twee duels voor het einde van de tweede groepsfase serieus speculeren over een ticket voor de kwartfinale van de Champions League.

"Aan de ene kant begrijp ik wel dat mensen het jammer vinden dat we vrij behoudend hebben gespeeld", stelde de verdedigende middenvelder Galasek.

"Maar wat moet je anders? Moeten we ze dan ruimte geven zodat ze hun geliefde spelletje kunnen spelen? Dat lijkt me niet. Bovendien spelen we tegen spelers die al wereldkampioen zijn geworden. Dan mag je je best een beetje aanpassen. We moeten over twee weken winnen van Valencia. Dan kan het bijna niet meer fout gaan. Daarbij speelde Arsenal ook vrij behoudend. Dat duidt toch ook op respect."

Shirt De Jong

De pas achttienjarige De Jong weet zeker dat Ajax weer meetelt in Europa. "Natuurlijk is het allemaal nog lang niet zo overtuigend als tijdens de midden jaren negentig. Maar we tellen wel mee. Ja, dat geldt ook voor mij na dat doelpunt vorige week bij Arsenal. Hoe verklaar je het anders dat Henry al voor de wedstrijd aan mij vroeg of ik na afloop met hem van shirt wilde ruilen. Zo hoort het natuurlijk ook", lachte hij.

Ibrahimovic

De enige kans van Ajax was voor Ibrahimovic. Hij schoot op aangeven van Trabelsi echter van dichtbij over het doel van Seaman. "Jammer, maar dat kan gebeuren", vond hij. "Het was een moeilijke wedstrijd voor mij. Ook Arsenal hield heel veel spelers achter de bal. Ik kreeg weinig ruimte. Belangrijkste is echter dat we met deze jonge ploeg nog steeds een belangrijke kandidaat voor de kwartfinales zijn."

Dat vond ook de weer in genade genomen Mido, de Egyptische spits die de moegestreden Ibrahimovic zeven minuten voor tijd mocht vervangen. "Ik vond het prachtig dat ik er weer bij was", zei de aanvaller die vorige week door Koeman uit de selectie werd gezet. "Ik respecteer de beslissing van de trainer en ga er alles aan doen dat dit nooit meer zal gebeuren."

Ook Van Bronckhorst maakte alleen de slotfase van het duel mee. "Vanaf de bank kende ik Ajax niet meer terug. Het publiek floot ons uit omdat we verdedigend speelden. Ze hebben echter niet op hun eigen team gelet. Aan de andere kant hadden we niet anders verwacht. Ze hebben tegen ons de meeste kans wanneer ze de ruimte klein houden. Door het doelpuntloze gelijke spel staan ze er wat betreft het onderlinge resultaat tussen beide teams beter voor dan wij. Ook wij hopen dus dat Ajax gaat winnen van Valencia. Arsenal een beetje afhankelijk van Ajax? Ja misschien wel."