LONDEN - De Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara heeft zaterdag in Londen de proloog van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Cancellara had voor de 7,9 kilometer 8 minuten en 50 seconden nodig.

Tweede werd de Duitser Andreas Klöden op 13 seconden, de derde tijd werd gerealiseerd door de Amerikaan George Hincapie: 9.13.

Thomas Dekker beleefde een droomdebuut. De jonge Nederlander eindigde op de achtste plaats met een tijd van 9.21. "Ik ben redelijk tevreden, de benen waren goed", zei Dekker, die de witte trui in het vizier heeft.

Specialist

Cancellara's zege was niet onverwacht. De 26-jarige Zwitser van CSC won in 2004 al eens de proloog van de Tour en geldt als een specialist. Hij is de regerend wereldkampioen tijdrijden en won vorig jaar de klassieker Parijs-Roubaix.

Klöden en Hincapie verbaasden wel met hun tijden maar bleven op afstand van de winnaar. Topfavoriet Bradley Wiggins stelde teleur met de vierde tijd in zijn eigen Londen.

De Brit van Cofidis had het winnen van de proloog als zijn hoofddoel van deze zomer betiteld. De Kazak Aleksandre Vinokoerov, favoriet voor de eindzege, realiseerde de zevende tijd. Hij gaf dertig tellen toe op Cancellara.

Tour de France 2007