LONDEN - De finale van Wimbledon wordt bij de mannen een herhaling van vorig jaar. Titelverdediger Roger Federer plaatste zich zaterdag vrij eenvoudig voor de eindstrijd door op het gras in Londen de Fransman Richard Gasquet in drie sets opzij te schuiven: 7-5, 6-3 en 6-4.

Zijn tegenstander zondag is net als in 2006 de Spanjaard Rafael Nadal, die profiteerde van een opgave bij zijn Servische tegenstander Novak Djokovic. Nadal verloor de eerste set met 3-6, maar herstelde het evenwicht in de tweede (6-1).

Bij de stand van 4-1 in de derde set voor Nadal gaf Djokovic op.

Gravel

De twee troffen elkaar voor zaterdag zes keer. De Zwitser won vijf keer. Vorig jaar tikte Federer de Fransman in de eerste ronde van Wimbledon simpel van de baan. Alleen op gravel moest Federer in 2005 een keer buigen voor Gasquet.

Gasquet, die een dag eerder de Amerikaan Andy Roddick in een marathonpartij naar huis had gestuurd, kon zaterdag alleen in de eerste set echt tegengas bieden. Nadat Federer die met 7-5 had binnengehaald, was de 21-jarige Fransman even aangeslagen. Hij miste twee breekpunten in de eerste set.

Blessure

Federer won de tweede set door één keer de opslag van Gasquet te breken. Aan het einde van de tweede set liep de Fransman, voor het eerst in zijn loopbaan in de halve finale van een grandslamtoernooi, een blessure aan de linkerenkel op.

Een behandeling van drie minuten was noodzakelijk om Gasquet op de been te houden.

Verschil

Ook in de derde set duurde het even voor Federer het verschil kon maken. In de zevende game brak hij de opslag van de Fransman om vervolgens naar 5-3 uit te lopen. Na 1 uur en 45 minuten was het duel afgelopen.

Federer was niet verbaasd dat Nadal zondag opnieuw zijn opponent is. De Zwitser zag in de kleedkamer al dat Novak Djokovic een zware partij tegen de Spanjaard wachtte.

Moeilijk

"Ik zag hem in de kleedkamer en wist dat het moeilijk voor Djokovic zou worden", analyseerde Federer de fysieke gesteldheid van de Serviër.

Djokovic werkte in de aanloop naar de halve eindstrijd twee marathonpartijen af tegen de Australiër Lleyton Hewitt en de Cyprioot Marcos Baghdatis. De twee vijfsetters duurden in totaal ruim negen uur.

Ongemak

Zaterdag kwam het fysieke ongemak bij Djokovic naar boven. Na een sterke eerste set (winst 6-3) en dik verloren tweede set (1-6) kon Nadal bij 4-1 in zijn voordeel in de derde set zijn spullen inpakken.

Een teenblessure maakte verder spelen voor Djokovic onmogelijk. De Serviër had zich aan het einde van de tweede set ook al aan de blessure laten behandelen.

Het is nog niet eerder voorgekomen dat een speler de halve finale van Wimbledon geblesseerd moest verlaten.