VALENCIA - In de groep van Ajax heeft AS Roma een welhaast historische overwinning geboekt bij Valencia, 3-0. Het was de eerste keer in drie jaar Champions League dat de Spanjaarden in hun eigen Mestalla-stadion onderuit gingen.

Verwacht was dat niet. De Romeinen hadden in de voorgaande drie duels in de tweede ronde nog geen punt veroverd. Wel konden ze een week eerder in eigen omgeving Valencia aardig bijbenen. Ze verloren slechts door een toevalstreffer van de Noor Carew.

In de vorige thuiswedstijd in de Champions League was het ook al bijna misgegaan voor Valencia. Tegen Ajax kwamen ze in de laatste minuut op achterstand (door Ibrahimovic), maar in blessuretijd viel nog de gelijkmaker.

Totti deed weer mee

AS Roma, in de nationale competitie tot nu toe ook nauwelijks vooruit te branden, kon in Valencia weer beschikken over Totti. De spelbepaler was in het eerste duel tussen beide teams nog geblesseerd.

Op overtuigende wijze nam de aanvoerder zijn elftal bij de hand. Binnen een half uur scoorde hij twee keer. Eerst door een hoekschop van Candela in te koppen, vervolgens door een pass van Cafu af te ronden. Vervolgens maakte Emerson er nog voor rust 3-0 van, op aangeven van Totti.

Kansen door Valencia niet benut

De thuisclub slaagde er niet in de kansen te benutten. Aimar werd in aanvallend opzicht node gemist. De Argentijn was volgens coach Benitez onvoldoende hersteld van een blessure om in de basis te beginnen.

Pas na ruim een uur deed Aimar alsnog zijn intrede. Veel te laat om de nederlaag nog af te wenden. De Spanjaarden zetten wel aan voor een wanhoopsoffensief. Het leidde tot kansen voor Carew en Kily Gonzales, niet tot doelpunten.