AMSTERDAM - Na de 1-1 in Londen, hield Ajax ook in eigen stadion knap stand tegen Arsenal. Door de 0-0 is er bij de Amsterdamse club nog volop hoop op een plaats in de kwartfinales van de Champions League.

Op 11 maart speelt Ajax thuis tegen Valencia, waarna op 19 maart de afsluitende wedstrijd is van de tweede ronde tegen AS Roma. Vooral het volgende duel wordt cruciaal. Door de verrassende nederlaag van Valencia tegen Roma, heeft Ajax een punt meer dan de Spaanse landskampioen. In punten staan Ajax en Arsenal gelijk.

In Londen stond Ajax vorige week al na vijf minuten met 1-0 achter. De ploeg werd in het eerste kwartier compleet overlopen. Daarvan was in Amsterdam woensdag geen sprake. De 1-1 en het opvallende spel van een aantal spelers (met name Pienaar en De Jong) had grote indruk gemaakt op de Engelsen.

Behoedzaam spel Ajax

Arsenal speelde in de Arena behoedzaam en de verwachte stormloop bleef dit keer uit. Het was teleurstellend wat de favoriet in de Champions League, met alle gearriveerde sterren, liet zien.

Toch had na drie minuten Henry al kunnen scoren. Doelman Lobont pareerde zijn schot. Ajax schrok daar zichtbaar van. De ploeg speelde zeer voorzichtig, uit angst voor de snelle en dodelijke counters van de tegenstander. De Amsterdammers kwamen echter ook niet aan voetballen toe, door veelvuldig en slordig balverlies, en konden Arsenal daarom zelden vastzetten op eigen helft.

Op het middenveld konden Pienaar en De Jong niet zo excelleren als op Highbury. Centrale verdediger Chivu verspeelde opvallend vaak op knullige wijze de bal, terwijl de linkerkant van de defensie een zorgenkindje blijft. Nuspeelde Maxwell daar en daarom maakte Witschge zijn rentree op het middenveld.

Een deels gedwongen wisseling, omdat Van Damme niet helemaal fit was. Galasek kon wel meedoen, al was hij ook niet volledig hersteld van zijn beenblessure. De Tsjech speelde een goede wedstrijd, maar moest in de 70e minuut worden gewisseld voor Yakubu.

Aanvallers geïsoleerd

De aanvallers Van der Meyde en Ibrahimovic stonden geïsoleerd voorin tegen een overmacht aan sterke verdedigers. Van der Meyde kwam zijn bewaker Lauren zelden voorbij. Hij had in de eerste helft slechts één goede voorzet en kort na de rust een paar redelijke passes.

Ibrahimovic kreeg in de 26e minuut de eerste kans zijn elftal op 1-0 te zetten. Zijn inzet werd echter van richting veranderd. De Zweed was de gevaarlijkste speler. Hij verzuimde na de hervatting in vrijstaande positie te scoren na een voorzet van Trabelsi, die vanaf rechts voor het meeste gevaar zorgde.

Uitgespeelde kansen kreeg zowel Ajax als Arsenal in de eerste helft helemaal niet. Chivu was wel dicht bij de 1-0 met een vrije trap, maar verdediger Cole voorkwam op de doellijn een treffer. Arsenal was verder nog kansrijk via Wiltord, Bergkamp en Vieira (hij stuitte op Lobont).

Ajax gaf weinig ruimte

Ajax gaf de formatie van manager Wenger weinig ruimte om te voetballen en ging niet mee in de opportunistische Engelse speelwijze. Verdedigend zat het bij Ajax goed in elkaar, net als in Londen, maar de Arsenal-spitsen Bergkamp en Henry konden hun reputatie niet waarmaken.

De wedstrijd leefde bij het publiek op in de 84e minuut toen Mido inviel, voor Ibrahimovic, na bijna een week straf. De Egyptenaar, die vaak als invaller scoort, had met een doelpunt zijn trainer en ploeggenoten terug kunnen betalen voor de nieuwe kans. Maar met het gelijke spel kon Ajax dik tevreden zijn.