LONDEN - Voor het eerst in de historie van de Ronde van Frankrijk is Londen het decor van een etappe. In de Britse hoofdstad wordt zaterdag de proloog verreden, een individuele tijdrit over 7,9 kilometer.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2142 Het is een buitenkans voor de specialisten op het korte werk. Onder de favorieten zijn ook enkele Britse proloogtoppers: David Millar en Bradley Wiggins. Het snelheidsrecord van een proloog staat nog altijd op naam van een Brit: Chris Boardman reed in 1994 gemiddeld 55,152 km per uur.

De 'thuisrijders' moeten zien af te rekenen met specialisten als de Zwitser Fabian Cancellara en de Amerikaan David Zabriskie.

Vorm

Cancellara toonde vorige maand in de Ronde van Zwitserland zijn goede vorm door twee tijdritten te winnen. Drie jaar geleden schreef de regerend wereldkampioen tijdrijden in Luik de proloog van de Tour op zijn naam. De Italiaan Enrico Degano is om 16.00 uur Nederlandse tijd de eerste renner aan het vertrek, de Spanjaard Oscar Pereiro Sio start om 19.08 uur als laatste.Thomas Dekker (Rabobank) is de laatste Nederlander die in actie komt.

Wit

Onder de Tourrenners zijn zeven Nederlanders, verdeeld over drie ploegen (Rabobank, Quick-Step en Bouygues Telecom). Debutanten Stef Clement en Thomas Dekker horen in de Ronde van Frankrijk bij de groep 'jongeren' die meestrijden om de witte trui.

Clement (24) en Dekker (22) komen in aanmerking voor het jongerenklassement, dat wordt opgemaakt met de renners die nog geen 25 jaar zijn.

In de Tour vallen 32 van de 189 renners in die categorie. De 'jongste' ploeg is Française des Jeux, dat maar liefst zes (van de negen) wielrenners in de selectie heeft die meestrijden om het wit. In het verleden wonnen vijf Nederlandse coureurs het jongerenklassement, Eddy Bouwmans was in 1992 de laatste.