GUATEMALA - Prins Willem-Alexander is donderdag op de 119e IOC-sessie in Guatemala herkozen als lid van het Internationaal Olympisch Comité.

De RVD heeft dit bevestigd. Hij gaat daarmee een tweede termijn van acht jaar in. De prins heeft zitting in 's werelds belangrijkste sportorgaan sinds 1998.

Formaliteit

De herverkiezing van de prins was een formaliteit. Met hem werden nog ruim twintig andere leden en bloc opnieuw benoemd. Onder hen bevonden zich FIFA-voorzitter Sepp Blatter en prins Albert van Monaco. De herverkiezingen na een bepaalde periode zijn verplicht, sinds de hervormingen binnen het IOC eind jaren negentig.

Willem-Alexander heeft altijd laten weten zijn functie binnen het IOC met veel plezier te vervullen. Het was dan ook nauwelijks een verrassing dat hij zich recentelijk officieel kandidaat stelde voor een tweede termijn. Het is aan te nemen dat hij zijn functie binnen het IOC pas neerlegt als hij het koningsschap op zich neemt.

Sportliefhebber

Op meerdere fronten toonde de prins zich in de loop der jaren een enthousiaste sportliefhebber. In 1986 reed hij onder de naam W.A van Buren de Elfstedentocht uit, aan de finish opgevangen door zijn ouders. In 1992 liep de prins de marathon van New York.

Bij de Olympische Spelen van 1996 zorgde hij zelfs voor enige opschudding, door in de ogen van sommige critici wat overdreven supportersgedrag. Een enquête wees echter uit dat 80 procent van de Nederlandse bevolking zijn optredens in Atlanta wel wist te waarderen.