AMSTERDAM - Ajax moet volgens het eigen beleidsplan tot de laatste speelronde om de landstitel strijden. Trainer Henk ten Cate legde de lat donderdag na de eerste training van zijn ploeg voor het nieuwe seizoen nog een stukje hoger. "Ik wil twee duels voor het einde van de reguliere competitie al zeker van de titel zijn."

Ajax luidde donderdag nog zonder de vele internationals het nieuwe voetbaljaar in. Ondanks de afwezigheid van sterren als Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar, Ryan Babel, Urby Emanuelson, John Heitinga en de belangrijkste aankoop Kennedy Bakircioglu verschenen duizenden supporters op jeugdcomplex De Toekomst. Zij zorgden met Bengaals vuurwerk en kampioensliederen voor een gezellige sfeer.

"Ik snap wel waarom iedereen zo optimistisch is", stelde aanvoerder Jaap Stam na zijn zoveelste start voor een nieuw seizoen. "We hebben de beste spelers kunnen behouden. We gaan dus voor de titel. Dit wordt mijn laatste seizoen. Ik wil kampioen worden."

Sneijder

Wesley Sneijder speelt volgens Stam een belangrijke rol in de plannen van Ajax. "Hij is in mijn ogen de beste speler van Nederland. Ik hoop dus dat hij blijft." Trainer Ten Cate en technisch directeur Martin van Geel delen de mening van Stam.

"Sneijder is ongelooflijk belangrijk voor ons", aldus Van Geel. "Het is bekend dat de onderhandelingen met Valencia zijn afgebroken. Daarna hebben we van geen club meer iets gehoord. We begrijpen de ambities van Sneijder. Maar het is niet zo dat Ajax zijn beste spelers zo maar laat gaan. Dat is een misverstand in het buitenland"

Trainer Ten Cate is niet bang dat hij te maken krijgt met een ongemotiveerde Sneijder. "Wesley heeft het beste seizoen uit zijn loopbaan gespeeld. Daarom wilde Valencia hem aanvankelijk aantrekken. Nu gaat hij nog beter spelen. Dan komen clubs als Barcelona, Manchester United en Real Madrid naar Amsterdam. Dat begrijpt Sneijder als geen ander."

Perez

Kenneth Perez wil zo snel mogelijk bij Ajax vertrekken. "Ik wil meer voetballen. Ik wil basisspeler zijn. Ik ben teleurgesteld in Ajax. Ik had hier niet meer op de eerste training willen verschijnen", stelde de Deen.

Hij was liever maandag bij PSV aan het nieuwe seizoen begonnen. "Ik hoop dat er nog snel iets verandert", verklaarde Perez nadat hij uitbundig door duizenden aanwezige supporters van Ajax was toegejuicht.

"Laten we duidelijk zijn", stelde Perez. "Aan steun van de aanhang heeft het natuurlijk nooit ontbroken. Supporters zien waarschijnlijk ook dat ik afgelopen jaar een hoog rendement heb gehaald. Ik wil echter meer. Ik wil geen wisselspeler zijn. Ik wil alles spelen."

Seizoenkaarthouder

"Alleen een seizoenkaarthouder heeft bij Ajax een vaste plaats", reageerde coach Ten Cate. "Perez hoeft van mij niet weg. Ik kan echter niemand een basisplaats beloven."

"Daarbij wilde Perez eerst naar Feyenoord", lichtte technisch directeur Van Geel toe. "We waren met Feyenoord akkoord over een transfersom en toen wilde Perez weer naar PSV. Hij mag naar PSV, maar dan moet die club wel evenveel geld als Feyenoord op tafel leggen. Is dat nou zo raar?"

Spits

Ten Cate is nog niet helemaal tevreden over zijn selectie. "Met de komst van Bakircioglu, Delorge, Heyblok en de terugkeer van huurlingen Vertonghen en Schilder zijn we nu al sterker dan vorig jaar. Ik wil er echter nog een spits bij. Ik doel op een type aanvaller die een duel dat op slot zit in de slotfase toch nog kan beslissen."

Ajax heeft haast met de nieuwe aanvaller. De club strijdt op 14 en 28 augustus om een plaats in het hoofdtoernooi van de Champions League. "Die duels worden ongelooflijk belangrijk", besefte Van Geel. "Dit Ajax hoort namelijk thuis op het hoogste podium. Dat moeten we nu maar eens bewijzen."

Verdediger Jürgen Colin mag de komende weken een contract verdienen. Ook jeugdspelers Gregory van der Wiel, Vurnon Anita, Mitchell Donald en Jeffrey Sarpong maken deel uit van de selectie van het eerste elftal.