AMSTERDAM - Bjarne Riis heeft besloten de Tour de France aan zich voorbij te laten gaan. De teammanager van CSC maakte donderdag zijn definitieve beslissing bekend.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2103

Hij wil dat de renners van het Deense team zich puur op de Tour kunnen concentreren en niet lastig worden gevallen door de dopingperikelen rondom Riis. Eerder deze week had hij nog gezegd zich niet te laten afschrikken door de mogelijke negatieve aandacht.

De Tour de France begint zaterdag in Londen. Riis wil dat het dopingdebat over hem buiten de Tour wordt gehouden.

Energie

Hij zegt in een verklaring energie nodig te hebben om zijn naam te zuiveren na een interview van Jörg Jaksche. De geschorste wielrenner zei deze week in Der Spiegel dat hij in zijn periode bij CSC in 2004 met Riis over doping had gesproken en de Deen dus op de hoogte was van dopinggebruik binnen zijn team.

"Het is een moeilijke beslissing geweest om tijdens de Tour niet te werken", zegt Riis. "Ik zal alleen aan enkele sponsorverplichtingen voldoen."

Bekend

De Deense oud-wielrenner bekende twee maanden geleden zelf epo te hebben gebruikt tijdens zijn Tourzege in 1996. Daarop schrapte de organisatie van de etappekoers hem van de lijst met winnaars.

Tegenwoordig is hij een van de mensen achter het anti-dopingprogramma van CSC.