DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende en staatssecrretaris Jet Bussemaker van Sport zijn "zeer enthousiast" over het idee om in 2018 het wereldkampioenschap voetbal in Nederland en België te organiseren.

Balkenende heeft dat donderdag gezegd tijdens een gesprek met een delegatie van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB).

Volgens de premier zou het organiseren van het WK voetbal goed zijn voor de sport en zou de maatschappelijke betekenis ervan groot zijn. "We kennen allemaal het Oranjegevoel bij grootschalige voetbalevenementen." Ook het economische effect van een WK in Nederland moet niet worden onderschat, aldus Balkenende.

Fantastisch initiatief

Volgens Balkenende heeft de KNVB nog niet gevraagd om een definitief politiek besluit. "Daarvoor is het nu ook nog te vroeg. Maar het kabinet vindt het wel een fantastisch initiatief."

De KNVB zal met andere betrokkenen een notitie opstellen waarin alle gevolgen van de organisatie van het WK in kaart worden gebracht. Volgend jaar valt op basis hiervan een besluit over de kandidaatstelling.

KNVB

Algemeen directeur van de KNVB Harry Been kwam zeer verheugd uit het onderhoud met Balkenende en Bussemaker: "We hebben het maximale resultaat behaald."

"Ik heb veel meer steun gekregen dan destijds in aanloop naar Euro 2000'', sprak Been, die zeven jaar geleden toernooidirecteur was van het EK, dat Nederland en België samen organiseerden.

"Balkenende zei precies die woorden die ik had willen gebruiken om hem te motiveren. Hij sprak de taal van KNVB."