GUATEMALA-STAD - De Russische president Vladimir Poetin zat al weer in zijn vliegtuig op weg naar Moskou, toen voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de verlossende woorden sprak over de organisator van de Winterspelen in 2014.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1887 Het Russische Sotsji kreeg tijdens de 119e sessie van het IOC in Guatemala-Stad de voorkeur boven het Zuid-Koreaanse Pyeongchang en het Oostenrijkse Salzburg.

In de tweede stemronde versloeg Sotsji, waar Poetin een vakantiehuisje bezit, Pyeongchang met vier stemmen verschil: 51-47. Salzburg was in de eerste schifting al afgewezen.

Poetin was zelf naar Guatemala gereisd om de leden van het IOC - onder hen de Nederlanders prins Willem-Alexander, Hein Verbruggen, Anton Geesink en Els van Breda-Vriesman - te overtuigen van de grote kwaliteiten van zijn 'eigen stad'. Dat deed de Russische president overigens in het Engels, Frans en Spaans, in zijn geval een unicum.

Effect

Het vlammende betoog van Poetin had kennelijk effect. In de eerste stemronde bezette Sotsji de tweede plaats achter Pyeongchang. De Zuid-Koreanen zagen, net als in 2003 toen Vancouver uiteindelijk won, het voordeel in de tweede schifting verdwijnen.

Sotsji, gelegen aan de Zwarte Zee en vooraf een outsider genoemd, heeft de komende zeven jaar hard nodig om alles gereed te krijgen voor de Winterspelen. Alle elf olympische accommodaties moeten nog worden gebouwd. Bergen zijn er wel.

Winterse omstandigheden

Aan de ene kant ervan is het in februari doorgaans zo'n tien graden boven nul, aan de andere kant verandert dat milde klimaat in winterse omstandigheden. Via een tunnel moeten de wintersportliefhebbers de sneeuw opzoeken.

De eerste Russische stad die de Winterspelen mag organiseren heeft echter over (financiële) steun niet klagen. Poetin gaf eerder al aan de eventuele tekorten te dekken. Van de plaatselijke bevolking (400.000 inwoners) sprak 79 procent zich uit voor de komst van de Winterspelen. Er is een ruime begroting, de bouwplannen van de olympische venues zien er prachtig uit en 19.000 agenten zullen er voor de veiligheid van het publiek en de sporters zorgen. De infrastructuur is momenteel nog slecht.

Pyeongchang

De teleurstelling was na de bekendmaking vooral groot in Pyeongchang. De Zuid-Koreaanse stad verloor in 2003 de verkiezing aan Vancouver met drie stemmen verschil, nu waren het er vier. De leden van de evaluatiecommissie van het IOC hadden eerder hun lichte voorkeur voor Pyeongchang uitgesproken. Ook de hulp van de Italiaanse skilegende Alberto Tomba hielp uiteindelijk niet. Tomba zei in de promotiefilm van de Koreanen dat de sporters het beste af zouden zijn met een keuze voor Pyeongchang.

"Het voelt als een dolksteek in de rug. Ik begrijp het niet, we hebben alles gedaan wat het IOC van ons verlangde", gaf de zuur kijkende directeur Jeon Yong-kwan van de Zuid-Koreaanse delegatie aan.

Salzburg

Salzburg had in de aanloop met veel interne problemen te kampen, beschikte over het minste budget om de stad aan te prijzen en had de pech dat het IOC Oostenrijk ook nog eens zwaar strafte voor allerlei dopingperikelen tijdens de laatste Winterspelen in Turijn (2006). Kanselier Alfred Gusenbauer sprak van een "strategische keuze" van de IOC-leden. Een keuze die in zijn ogen verkeerd was voor de sportwereld en de olympische familie.