ROME - Topsprinter Alessandro Petacchi mist de Ronde van Frankrijk. De aanklager van het Italiaanse olympisch comité (CONI) eiste woensdag een schorsing van één jaar tegen de coureur van Milram.

De ploegleiding van Milram nam vervolgens direct actie door de Italiaan te schrappen uit de Tourploeg en te vervangen door de Oekraïener Andrei Grivko.

Salbutamol

Petacchi bleek in de Ronde van Italië van dit jaar te veel salbutamol in het lichaam te hebben. De Italiaan heeft volgens Milram toestemming om dat anti-astmamiddel te gebruiken, maar zijn waarde zat net boven de toegestane grens.

Door de strafeis van de aanklager is de Italiaan officieel in een dopingzaak verwikkeld. De Tourdirectie zou hem als gevolg daarvan zo goed als zeker uit de Franse ronde hebben geweerd.

Van Gerwen

Teammanager Gerrie van Gerwen weet nog niet wanneer de uitspraak bekend wordt. "Ik neem aan dat dit een kwestie van dagen is, maar mogelijk wordt er nog verder onderzoek gedaan." In elk geval blijft Petacchi voorlopig op non-actief staan.

Van Gerwen benadrukte dat de sprinter de kans krijgt om tot het hoogste gerechtsorgaan in beroep te gaan.

Indien de Italiaan er niet in slaagt zijn onschuld te bewijzen, dan heeft hij geen toekomst meer bij de wielerploeg: "In alle onze teksten staat letterlijk: Wie dope gebruikt, vliegt eruit", sprak Van Gerwen duidelijke taal.