AMSTERDAM - De Keniaanse atlete Hilda Kibet maakt op 21 oktober haar debuut op de marathon. Ze loopt de 42,195 kilometer in Amsterdam hoogstwaarschijnlijk als nieuwbakken Nederlandse en kan zich in de hoofdstad zelfs al kwalificeren voor de Nederlandse olympische equipe die in 2008 in Peking aantreedt.

De 26-jarige Kibet woont al jarenlang in Castricum samen met marathonloper Hugo van den Broek. Vorig week heeft de afgestudeerd fysiotherapeute haar laatste taaltoets gedaan die nodig is voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. De uitslag krijgt ze over een maand.

"Als ze slaagt voor de toets is Nederland absoluut een topatlete rijker", zei Valentijn Trouw van atletenbureau Global Sports woensdag. "Hilda heeft dit jaar in Schoorl 31.26 gelopen op de tien kilometer en staat daarmee tweede op de wereldranglijst. Bovendien won ze in april de City-Pier-City Loop in een snelle 1.09.43."

Kiplagat

De vrouw die de mondiale jaarlijst op de tien kilometer aanvoert, is overigens haar vriendin, trainingspartner en toekomstig landgenote Lornah Kiplagat (31.05). "De kans is heel groot dat Hilda dus als Nederlandse haar debuut maakt op de marathon. Zij is in het verleden nooit voor Kenia afgevaardigd naar een groot kampioenschap, dus is ze meteen startgerechtigd voor Nederland", zegt Trouw.

Om zich te plaatsen voor de Spelen in Peking moet Kibet in Amsterdam de limiet van 2.27.24 aanvallen.

Maase

Nationaal recordhouder bij de mannen Kamiel Maase krijgt op 21 oktober in de marathon van Amsterdam concurrentie van twee landgenoten. Koen Raymaekers en Sander Schutgens hebben hun deelname toegezegd. Nationaal kampioen halve marathon Raymaekers liep vorig jaar in Amsterdam zijn persoonljk record van 2.15.50. Schutgens heeft als beste tijd 2.17.11 staan.