AMSTERDAM - Unibet.com zegt per direct het lidmaatschap op van de AIGCP, de belangenvereniging van profploegen in de ProTour. De Zweeds/Belgische wielerploeg is teleurgesteld over de gebrekkige steun van de AIGCP.

"De afstandelijke houding van de andere ProTour-teams doet ons pijn", laat manager Koen Terryn weten. "De AIGCP en voorzitter Patrick Lefevre zijn nooit voor ons opgekomen. Daarom willen we geen lid meer zijn van de AIGCP."

Unibet legde dit jaar enkele miljoenen neer om van de internationale wielerunie UCI een ProTour-licentie te krijgen. De ploeg werd daarop ook volwaardig lid van de AIGCP. Omdat de wielerformatie wordt gesponsord door een online gokbedrijf, mag het echter niet aan de start verschijnen in de ProTour-koersen in Frankrijk, Wallonië, Italië en Spanje.

Een poging van Unibet om in die landen in het shirt te rijden van co-sponsor Canyon.com vond geen gehoor bij de koersorganisatoren.

Terryn is naast de andere ProTour-teams ook woedend op de UCI. "Wij betreuren de laksheid van de UCI om ons ProTour-licentie te geven zonder daarover eerst afspraken te maken met de organisaties van de koersen. Deze organisaties discrimineren ons nu door ons onterecht uit te sluiten."

Tour de France

Unibet mag door de onenigheid in de ProTour zaterdag ook niet aan de start verschijnen van de Tour de France in Londen. Fans van de wielerploeg hebben de afgelopen dagen via internet opgeroepen een Tour-etappe te saboteren. Terryn vindt dit echter geen goed idee. "Namens de gehele ploeg roep ik iedereen op de Ronde van Frankrijk niet te boycotten. Dit helpt ons in geen geval. Ook zal dit soort acties het internationale wielrennen nog meer schade toebrengen. En dat willen we te allen tijde vermijden."

Twee weken geleden zegde ook Discovery het lidmaatschap van de AIGCP op. Ploegleider Johan Bruyneel vond dat de organisatie niet langer alle belangen in het wielrennen op een juiste manier vertegenwoordigde. De Belg noemde de vergaderingen van de AIGCP 'controversieel' en 'onprofessioneel'.