AMSTERDAM - Het verhoor van Danilo di Luca, de winnaar van de Ronde van Italië, wordt een week uitgesteld. Hij moet zich nu volgende week zaterdag melden bij het Italiaanse Olympisch Comité.

De renner wordt ondervraagd in een dopingonderzoek dat drie jaar geleden plaatsvond. Ook Eddy Mazzoleni wordt in dezelfde zaak op vrijdag gehoord. Dat heeft het comité dinsdag bekendgemaakt. Beide verhoren stonden gepland voor deze week.

Twee andere verdachte rijders, Ruggero Marzoli en Domenico Quagliarello, worden woensdag en donderdag ondervraagd. Het comité deed na de zeventiende etappe in de Giro verrassingscontroles bij Di Luca (Liquigas), Mazzoleni (Astana), Gilberto Simoni en Riccardo Ricco (beiden Saunier Duval) in hun hotelkamers.

Oil for drugs

Di Luca en Mazzoleni worden ondervraagt in de zogeheten 'oil for drugs'-zaak. In het onderzoek werd onder meer Di Luca's relatie met de Italiaanse dokter Santuccione bekeken. Di Luca mocht vanwege zijn vermeende betrokkenheid niet starten in de Tour de France van 2004.

Op 13 juli beslist de Italiaanse wielerbond ook over de straf die Michele Scarponi krijgt opgelegd. Scarponi hangt een schorsing van achttien maanden boven het hoofd vanwege betrokkenheid bij de zaak-Fuentes. De 27-jarige wielrenner van Acqua & Sapone bekende twee maanden geleden zich te hebben ingelaten met de omstreden Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes.