AMSTERDAM - Premier Jan Peter Balkenende is geïnteresseerd in de mogelijkheden voor Nederland om de organisatie voor het WK in 2018 binnen te halen. "Hij volgt de ontwikkelingen met belangstelling", zegt zijn woordvoerder.

"Daarom praat hij donderdag ook met een delegatie van de KNVB." Onder anderen bondscoach Marco van Basten en algemeen directeur van de KNVB Harry Been praten dan met de CDA-premier.

Een meerderheid in de Tweede Kamer is enthousiast over het idee het WK in 2018 naar Nederland te halen, meldde dagblad De Pers vandaag. Na de co-organisatie met België van het EK in 2000, de organisatie van het WK onder 20 in 2005 en dit jaar het EK onder 21, is Nederland volgens een aantal Kamerleden klaar voor het grote werk.

Vooral doen

"Ik ben daar heel erg enthousiast over: vooral doen!", zegt VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra in de krant. CDA-Kamerlid Joop Atsma noemt het een 'unieke kans voor het land'. Uit een rondgang van de krant blijkt dat alleen de SGP sceptisch is. "Daar is Nederland toch veel te klein voor?", reageert fractievoorzitter Bas van der Vlies.

De Fifa beslist in 2011 wie de organisatie in 2018 krijgt toegewezen. Eerder werd bekend dat algemeen directeur Been al enkele oriënterende gesprekken met de Belgische bond en vertegenwoordigers van de Fifa heeft gevoerd. In 2010 vindt het WK plaats in Zuid-Afrika. Vier jaar later wordt het toernooi in Zuid-Amerika gehouden.