LONDEN - Michaëlla Krajicek besefte maandag vlak na de partij nog nauwelijks dat ze was doorgedrongen tot de kwartfinales van Wimbledon.

"Ik vind het super, geweldig. Ik ben hartstikke blij, maar had het absoluut niet verwacht. Het is eigenlijk ook nog niet helemaal tot mij doorgedrongen. Ik probeer het voor mezelf ook zo reëel mogelijk te houden en het wedstrijd voor wedstrijd te bekijken."

Blijdschap

Een enorme gil van blijdschap en opluchting ging over baan 14 toen Krajicek maandag de overwinning binnen had. De Nederlandse leek de partij al in haar zak te hebben, toen de regen bij een stand van 6-3 4-1 het duel onderbrak.

Krajicek moest duidelijk op gang komen toen ze na een pauze van ruim twee uur weer de baan op kon. Granville brak haar opslag meteen. Hoewel Krajicek daarna kansen kreeg de partij af te maken, benutte ze de breekpunten niet.

Op de volgende servicebeurt kwam Krajicek opnieuw onder druk te staan, maar ze hield haar zenuwen uiteindelijk toch in bedwang.

Afmaken

"De partij had net zo goed kunnen omdraaien", gaf Krajicek na afloop toe. "Ik wilde het snel afmaken, maar ik was in het begin toch wat stijfjes. Toen ik drie breekpunten kreeg om het op haar service te beslissen, ging ik ook een beetje te veel nadenken wat er zou gebeuren als ik zou winnen. Gelukkig heb ik mezelf onder controle gehouden. Ik heb daar een heel goed gevoel over."

Krajicek, die met haar triomf 130.000 euro verdiende, maakte weer optimaal gebruik van haar ideale loting. De 26-jarige Granville stond weliswaar al eerder in de vierde ronde op de All England Club, maar de prestaties van de nummer 77 van de wereld bleven de laatste jaren achterwege.

Krajicek was er vooraf daarom ook van bewust dat ze met Granville een uitgelezen kans had op Wimbledon tot de laatste acht door te dringen.

Omstandigheden

"Op papier was dat ook duidelijk, maar zij had hier wel van Martina Hingis gewonnen, ook al was zij niet helemaal fit. Ik probeerde daarom wel meteen een goede start te maken." De omstandigheden op de baan maakten het echter niet makkelijk.

Er stond veel wind en er was ook een constante dreiging van regen. "Het was heel zwaar en daarom was het niet altijd eenvoudig geconcentreerd te blijven."

Service

Mede door haar sterke service, dit toernooi al goed voor 36 aces, verzekerde ze zich als eerste Nederlandse sinds Brenda Schultz in 1995 van een plek bij de laatste acht. Haar broer Richard stond drie keer in de kwartfinales, met zijn triomf in 1996 als hoogtepunt.

Om nog verder in zijn voetsporen te kunnen treden moet Krajicek zich in haar volgende partij ontdoen van de winnares van de ontmoeting tussen de Servische Jelena Jankovic en de Française Marion Bartoli.

Jankovic

Jankovic is één van de beste speelster van dit seizoen. Ze heeft al meer dan vijftig zeges achter haar naam staan en steeg naar de derde plaats van de wereldranglijst.

Ze was dit jaar ook een van de smaakmakers op Roland Garros, waar ze tot de halve finales kwam. "Ik denk dat het Jankovic zal worden, want die is mentaal en fysiek toch iets sterker."