NIJMEGEN - De supporters van zowel NEC als Willem II dromen over Europees voetbal. Voor de neutrale kijker bij het onderlinge duel (1-0) was het echter een raadsel wat beide ploegen in het UEFA-bekertoernooi te zoeken hebben. De subtopper bracht veel goede wil maar weinig kwaliteit.

NEC nam door de zwaarbevochten zege de vierde plaats over van Roda JC. De Nijmegenaren hebben één punt meer maar ook een wedstrijd meer gespeeld. Willem II bevindt zich in een compacte reeks achtervolgers.

Ax

Patrick Ax was dinsdagavond een opvallende verschijning in de Nijmeegse Goffert. De aanvaller van NEC kreeg vrijdag in de Gelderse derby tegen De Graafschap de rode kaart maar mocht in afwachting van zijn strafzaak toch spelen. Ax maakte prompt het enige doelpunt, hij kopte in de blessuretijd van de eerste helft knap raak na een hoekschop van Schuurman. Willem II-coach Wotte wond zich op over het meespelen van Ax. "Het is gek dat iemand die vrijdag rood krijgt nu gewoon mee mag voetballen. Dat is geen verwijt aan NEC, wel aan het adres van de KNVB", aldus Wotte.

De voorsprong van de Nijmegenaren was niet in overeenstemming met het spelbeeld. Willem II toonde op het middenveld meer daadkracht en kreeg ook de betere kansen. Gentenaar voorkwam een treffer van Ceesay, Sjoekov raakte de paal.

Hersi

Na de rust zakten de Brabantse bezoekers bedenkelijk ver weg. NEC's topscorer Hersi won steeds meer persoonlijke duels van zijn bewaker Mathijssen. Hij zette Wisgerhof en Tumba alleen voor De Vlieger maar het schortte in de afwerking.

Trainer Wotte bracht met Simons voor rechtsachter Wau nog een extra aanvaller maar het geloof in eigen kunnen was uit de Tilburgse ploeg verdwenen. Pas in de slotfase kreeg Willem II nog een goede mogelijkheid maar Wisgerhof kopte een inzet van Mourad van de doellijn.