LONDEN - Het pas 16-jarige tennistalent Tamira Paszek sloeg zichzelf maandag in de schijnwerpers op Wimbledon. De Oostenrijkse plaatste zich ten koste van de als twaalfde gerangschikte Russische Elena Dementieva met 3-6 6-2 6-3 voor de vierde ronde van het grandslamtoernooi.

Paszek en Dementieva begonnen zaterdag al aan hun partij. De Russin won de eerste set toen de regen de wedstrijd onderbrak. De dag rust op zondag had Dementieva geen goed gedaan, want ze liet Paszek maandag terugkomen in de wedstrijd.

De tiener uit Oostenrijk wist de partij af te maken toen de eerste regendruppels uit de lucht kwamen. "Ik wilde het graag afmaken, dus ik ben ondanks de regen geconcentreerd gebleven. Dit is een geweldige ervaring voor mij om op dit toernooi tegen al deze toppers te kunnen spelen", zei Paszek.

Passo

De pupil van Larri Passo, de coach die de Braziliaan Gustavo Kuerten naar drie titels op Roland Garros leidde, treft in haar volgende partij met Svetlana Koeznetsova opnieuw een Russische. Koeznetsova rekende in twee sets af met Agnieszka Radwanska, de Poolse dubbelpartner van Michaëlla Krajicek.

Williams

De Amerikaanse Venus Williams wacht een confrontatie met Maria Sjarapova, de grootste ster uit Rusland. Williams had het niet makkelijk tegen de Japanse Akiko Morigami.

De Aziatische pakte een set van de drievoudig winnares van Wimbledon, maar Williams had geluk dat ze slechts vier van de maar liefst 23 breekpunten wist te benutten. Williams besliste het duel in het derde bedrijf met 7-5.

Henin

Justine Henin verzekerde zich maandag moeiteloos van een plek in de kwartfinales. De Belgische was in haar jacht naar haar eerste titel op Wimbledon in 56 minuten met twee keer 6-2 klaar met de Zwitserse Patty Schnyder.

"Ik was wel verbaasd dat het zo snel ging", keek de Waalse terug. "De omstandigheden waren niet eenvoudig door de wind, maar ik denk dat ik mijn werk fantastisch heb gedaan. Ik ben al die tijd geconcentreerd gebleven en heb voor ieder punt hard gewerkt."

Krampaanval

Henin speelt in de strijd om de plaats in de halve finales tegen Serena Williams, die in het duel tegen de Slowaakse Daniela Hantuchova een zware krampaanval in een van haar kuiten overleefde. Dat gebeurde in de tweede set.

De eerste had de Amerikaanse gewonnen met 6-2, in de tweede leidde ze met 5-2 en leek de kwartfinale een kwestie van minuten.