PAARL - Heel stiekem hoopten ze op een klein succesje. Pakistan maakte dinsdag echter duidelijk dat die gedachte bij het Nederlands cricketteam op drijfzand was gebaseerd. Oranje leed tijdens het WK een pittige nederlaag. Pakistan scoorde 253 runs voor het verlies van negen wickets. Oranje was met 156 runs all out. Het betekende de vierde nederlaag voor het Nederlands team, dat vrijdag tegenover Zimbabwe staat.

De amateurs van Nederland hadden in de eerste wedstrijden op het WK geen gek figuur geslagen tussen de profs. De nederlagen tegen India, Engeland en Australië waren ingecalculeerd, maar hadden ook nog eens een dragelijk aanzien. En Pakistan, vooraf als een van de favorieten voor de titel bestempeld, maakte tot dinsdag tijdens het evenement een matige indruk. De ploeg verloor al twee duels, waardoor de druk van het veeleisende thuisfront aardig is opgelopen.

Profiteren van fouten

De Nederlandse ploeg vroeg zich af in de aanloop of Pakistan die druk wel aan zou kunnen en hoopte te profiteren van wat fouten bij de tegenstander. De wens ging niet in vervulling, gezien de nederlaag met 97 runs. Dat was de zwaarste tot nu toe in het toernooi.

Nederland won in het Zuid-Afrikaanse Paarl dinsdag de toss en liet de Pakistani eerst batten. De ploeg van captain Roland Lefebvre hield de schade redelijk beperkt. Alleen Yousuf Youhana kwam boven een score van vijftig uit, 58. De Leede zorgde ervoor dat het toernooi van topspeler Inzamam-ul-Haq een nachtmerrie bleef. Inzamam-ul-Haq staat na zijn nul van dinsdag na vier innings in het evenement op het voor hem 'schandalig' lage aantal van tien runs.

500e wicket

Nederland zag een andere grootheid aan Pakistaanse kant wel voor een opzienbarende prestatie zorgen. Wasim Akram veroverde zijn 500e wicket in eendaagse wedstrijden. Een unieke prestatie in de cricketwereld. Nick Statham, de Nederlandse opener, was direct zijn slachtoffer.

"Ik voel me geweldig, maar aan het einde gaat het toch gewoon om kwalificatie voor de volgende ronde", zei de 36-jarige linkshandige fastbowler na zijn record. "Ik draag mijn prestatie op aan al die mensen die mij de afgelopen achttien jaar zo geweldig hebben gesteund." Akram debuteerde in 1984 voor Pakistan in eendaagse wedstrijden.

"We blijven in elk geval in de race"

Daan van Bunge was de beste Nederlandse batsman. Hij kwam tot een totaal van 31, waaronder een zes en drie vieren. Ook Van Troost (22), De Leede (15) en Mol (13) kwamen in de dubbele cijfers, maar het was niet voldoende om Pakistaanse bowlers ook maar een moment te bedreigen. Captain Waqar van Pakistan was na afloop niet helemaal tevreden. "We hadden op 300 runs moeten uitkomen. We zijn er nog niet. Dat is duidelijk. We blijven in elk geval in de race om bij de Top Six te komen."