MEERLE - Erik Dekker heeft de hoop een rol te kunnen spelen in de voorjaarsklassiekers opgegeven. De renner van Rabobank kampte sinds begin januari met vage knieklachten, maar heeft inmiddels de oorzaak van het euvel: disbalans in de spieren boven de gekwetste rechterknie.

Anderhalve maand zochten Dekker en begeleiding naar een oplossing voor zijn knieproblemen, die ontstonden nadat de Drent bij een trainingsstage in Spanje zijn knie tegen een deur had gestoten. Het vormde, zo denkt Dekker nu, de inleiding voor een andere blessure.

"Ik kan niet met 100 procent zekerheid zeggen dat het ermee te maken heeft, maar het kan bijna niet anders dan dat ik door die knie te ontzien bij trainingen een verschil heb veroorzaakt in spiermassa aan de binnen- en de buitenkant van mijn rechterbovenbeen. Dat heeft er weer toe geleid dat de knieschijf als er druk op komt te rusten, scheef gaat zitten."

Oefeningen

Dekker kreeg inmiddels oefeningen voorgeschreven. "Ik moet de spier aan de binnenkant activeren door hem steeds aan te spannen." Hij weet dat het enkele weken kan duren voordat de disbalans verdwenen is en traint ondertussen rustig op de weg. "De haast die ik had omdat ik zo snel mogelijk in wedstrijden wilde rijden, is nu weg. Ik weet nu dat dit tijd nodig heeft."

Voorjaar

Dekker zegt een goed optreden in het voorjaar inmiddels te hebben vergeten. "Ik ga het niet redden of ik zou volgende week de Ronde van Murcia moeten rijden. Dat is niet reëel en dan kom ik gewoon klimritme tekort om laat in het voorjaar, bijvoorbeeld in Luik-Bastenaken-Luik, een rol van betekenis te spelen."

Hij is in ieder geval blij dat er een aanwijsbare oorzaak is gevonden voor de klachten, die hem soms tot wanhoop dreven. "Het is heel simpel. Het seizoen bestaat uit drie delen: het voorjaar, de Tour en het najaar. Het eerste deel red ik niet, al zeg ik niet dat ik nergens aan de start zal staan. Ik richt me vooral op het volgende deel. En dan kan het best zo zijn dat ik in mei al heel goed ga zijn."