MAASTRICHT - Wielrenner Karsten Kroon weigert vooralsnog de antidopingverklaring van de internationale bond UCI te ondertekenen. De renner van CSC noemt het onlangs gepresenteerde document een 'mediastunt van de UCI'. "Het slaat helemaal nergens op en dat staat me tegen."

De ploeggenoten van Kroon weigeren voorlopig ook het document te signeren. "Het rammelt juridisch aan alle kanten", meent Kroon. "Elke rechtenstudent zal er om lachen. Ik denk dat geen renner dit graag heeft getekend, maar ze zijn allemaal onder druk gezet. Ik zal hierdoor wel in de problemen komen, dat zit er wel in."

Kroon zal zijn verzet echter niet tot het bittere eind volhouden. "Als ik de enige renner ben die niet tekent, heeft het ook geen zin. Of als ik straks geen koersen meer mag rijden, dan heb ik alleen mezelf ermee", zei Kroon zondag bij het NK in Maastricht.

Belachelijk

"Ik vind het belachelijk dat ze je een jaarsalaris willen afnemen bij een positieve controle. Ik betaal belasting en heb een hypotheek en een gezin. Als ik een jaarsalaris moet betalen, ben ik failliet. Bovendien ben ik dan twee jaar geschorst, dan is het einde carrière. Terwijl je ook positief kunt zijn door bijvoorbeeld een vervuild voedingssupplement."

Dat de buitenwereld het verdacht kan vinden dat Kroon niet wil tekenen, interesseert hem niet. "Dat kan me niks schelen. Het gaat mij erom dat dit geen oplossing is. Houd gewoon goede controles, zoals bij CSC, waar ik dit jaar al zestien keer ben getest. Of doe het zoals bij golf: Daar zijn gewoon geen controles. Dan heb je ook geen doping."