AMSTERDAM - De Nederlandse wielerprofs in de ProTour balen van het sterk verslechterde imago van hun sport door alle dopingperikelen.

"Vroeger waren het moordenaars en verkrachters die dna moesten afstaan. Nu zijn het moordenaars, verkrachters en wielrenners", schamperde Rabobankrenner Kai Reus.

Onderzoek

Hij maakte zijn opmerking in het kader van een onderzoek door de Volkskrant onder de Nederlandse coureurs in het internationale peloton. Van de 32 renners in de ProTour verleenden 29 hun medewerking.

Zij kregen twintig stellingen voorgelegd. Van eensgezindheid in het nationale profgezelschap is geen sprake. Wel heeft 41 procent van de bevraagde renners het gevoel dat ze in eigen land worden beschouwd als een notoire dopegebruiker.

Ontbijt

"Als ik bij de bakker sta of ga tanken, wordt me regelmatig gevraagd: heb je nog wat epo genomen bij het ontbijt?", valt op de website van de Volkskrant te lezen uit de mond van Raborenner Bram de Groot.

Een meerderheid in het Nederlandse peloton (55 procent) heeft er problemen mee dat wielrenners hun dna moeten afstaan als daar om wordt gevraagd door officiële instanties. Zij vinden het een onnodige criminalisering van hun beroepsgroep.

Protest

Een meerderheid, onder wie de hele Rabobankploeg, zet onder protest een handtekening onder het nieuwe antidopingcharter van de internationale wielerunie (UCI). "Dit is een mediastunt en niet eens rechtsgeldig", meent Karsten Kroon van CSC. "Maar het wordt wel door onze strot geduwd. We worden keer op keer uitgelachen."

Bijna de helft van de Nederlandse profs zegt nog maar weinig plezier aan zijn sport te beleven. Sommigen zeggen op straat te worden uitgescholden of beschimpt. Anderen durven niet meer te vertellen dat ze wielrenner zijn.