DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) is blij met de voetbalwet die de gelegenheidscoalitie van PvdA, CDA en VVD donderdag heeft gepresenteerd om het geweld van hooligans tegen te gaan.

Het voorstel regelt een stadion- en omgevingsverbod in combinatie met een meldplicht. Supporters die de meldplicht niet nakomen, moeten hard worden gestraft met een celstraf van maximaal een jaar of enkele duizenden euro's boete. De meldplicht kan heel snel worden opgelegd. Nu duurt dat nog maanden.

De fracties willen ook het strafrecht aanpassen zodat het voorbereiden van openlijke geweldpleging strafbaar wordt. Hiermee moeten vechtpartijen tussen rivaliserende supportersgroepen op vooraf afgesproken locaties worden voorkomen.

Blij

Ter Horst zei bij de presentatie heel blij te zijn met het voorstel. Eerdere kabinetten waren nog terughoudend over de noodzaak van een voetbalwet. Ter Horst kondigde aan dat het initiatief van donderdag wordt opgenomen in een wet tegen ernstige overlast waarover het kabinet binnenkort beslist.

Volgend jaar

Volgens de PvdA-bewindsvrouw kan een en ander daardoor over een paar maanden geregeld zijn. Als Tweede en Eerste Kamer snel instemmen met de wet, kan die al op 1 januari 2008 van kracht worden, maar in ieder geval aan het begin van het voetbalseizoen 2008/2009.

De KNVB is ook enthousiast over het voorstel vanuit de Kamer, waarin in 1999 al de eerste initiatieven voor een meldplicht werden genomen. Met de voetbalbond spraken CDA, PvdA en VVD donderdag hun verbazing uit dat de meldplicht zolang op zich heeft moeten laten wachten.

De meldplicht geldt voor alle wedstrijden, ook in Europees verband. De initiatiefnemers hopen hiermee goedwillende supporters tegemoet te komen. "En de kwade geesten binnen het voetbal het zwijgen op te leggen", aldus Ter Horst.