GRONINGEN - De KNSB gaat onderzoeken waarom in Nederland deaanwas van goede schaatssters stagneert. De bond wil in de toekomstvoorkomen dat vrouwelijke talenten vroegtijdig met hun sportstoppen. In de prestaties is al jaren duidelijk een groot verschilzichtbaar tussen Nederlandse mannen en vrouwen.

Het onderzoeksproject is een initiatief van de leden van desectie langebaan, topsportcoördinator Ab Krook, de commissieTopsport en de coördinator talentontwikkeling van de KNSB, Aart vander Wulp. Twee studenten van de Hogeschool in Groningen maken eeninventarisatie van het aanwezige schaatstalent in Nederland. Metterugwerkende kracht wordt over de laatste tien jaar vooral gekekennaar de 'drop-outs' bij de meisjes.

Voldoende schaatstalent

Onder de 14 jaar is er volgens Lia ten Klei van de sectielangebaan voldoende schaatstalent, maar dat haakt af in de leeftijdvan 14 tot 17 jaar. "Het gebeurt niet alleen bij de meisjes maarook bij de jongens. Alleen is het daar minder zichtbaar, omdat ermeer aanwas is", aldus Ten Klei.

Maatschappelijk probleem

Trainer Gerard Kemkers wees onlangs bij de WK allround inGöteborg ook al op dit probleem. Het baart de coach van TVM zorgendat het niveau van de vrouwen in Nederland achterblijft invergelijking met dat van de mannen. "Meisjes tussen de 14 en 17zijn moeilijk bij de topsport te houden. Dat zie je in veelsporten. Volgens mij is dat een maatschappelijk probleem", meentKemkers.