NIJMEGEN - Een opgefokt sfeertje in de Goffert weerhield NEC en De Graafschap vrijdagavond van behoorlijk goed voetbal. De streekderby tussen de subtopper en de degradatiekandidaat stond op een zeer matig peil. Doelpunten waren zeldzamer dan de kaarten uit de zak van scheidsrechter Bossen. NEC won met 1-0 en klom naar de vierde plaats na de achtste ongeslagen wedstrijd op rij.

Twee rode kaarten pal voor rust voorkwamen dat het duel totaal ontaardde. De arbiter stuurde Ax weg voor een drieste actie met gestrekt been tegen Van Leerdam. De Doetinchemse stopper Berck Beelenkamp kreeg voor 'de afrekening' in een opstootje zijn tweede gele kaart en kon ook inrukken.

Snel vele gele kaarten

Bossen had in het begin van de wedstrijd de voetballers in de hand willen houden door snel wat gele kaarten te trekken; voor Berck Beelenkamp en Van Gastel van De Graafschap en Simr van NEC. Het hielp niet veel. De irritaties stapelden zich op doordat geen aanval van beide teams behoorlijk liep. Het enige doelpunt was een toevalstreffer.

Ter illustratie: de Nijmeegse doelman Gentenaar hoefde pas in de 69e minuut de eerste bal uit zijn doel te houden. NEC deed pas in de 54e minuut een gevaarlijke doelpoging, Schuurman trapte naast. NEC, niet meer geklopt in de competitie sinds 24 november uit tegen FC Utrecht, was niet beter dan het dolende De Graafschap, maar zegevierde toch. In de 63e minuut kopte invaller Tumba half mis. De bal viel dood neer, waarna de inlopende Hersi van dichtbij inschoot.

Te weinig stootkracht De Graafschap

De thuisclub kreeg met de drie winstpunten iets te veel. De Graafschap had meer aangedrongen maar had weinig stootkracht. De eenzame spits Van de Haar kreeg drie mogelijkheden maar ze waren te klein voor het gevaar. NEC klom naar de vierde plaats, aan het eind van het seizoen goed voor het Europees voetbal waarvoor de Nijmeegse voorzitter zijn ploeg dit seizoen graag wilde zien spelen. Die uitspraak ontketende toen een rel, maar na 21 duels ging het er goed uitzien. Dat er tegen De Graafschap slecht werd gespeeld, nam men in De Goffert voor lief.