CRANS-MONTANA - Thomas Dekker heeft donderdag de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. Dekker arriveerde aan het einde van de wegens noodweer gekortwiekte etappe met een kleine voorsprong in Crans-Montana.

De Rabocoureur ontsnapte in de slotfase uit een kopgroep. De Rus Vladimir Efimkin nam de leiderstrui over van de Luxemburger Frank Schleck.

De organisatie besloot wegens noodweer de rit met 95 kilometer in te korten. Al direct na de start in Gibuiasco kwamen de regen en hagel zo heftig naar beneden dat de renners van de fiets gingen en dekking zochten onder bomen.

Start

Na overleg met renners en ploegleiders besloot de organisatie de etappe af te breken en de start te verleggen naar de plaats Ulrichen, voor iets minder dan 100 kilometer koers.

Dekker maakte donderdag in de slotklim naar Crans-Montana deel uit van een groep die vooraan overbleef. Klassementsleider Frank Schleck verteerde de grote weersverschillen moeizaam.

Efimkin

Zo'n vijf kilometer voor de streep moest hij de eerste groep laten gaan. De CSC-rijder verloor snel terrein. In de eerste groep hield de Rus Efimkin zich wel staande.

Dekker demarreerde al voor de rode vlag van de laatste kilometer. Niemand kon volgen. Voor hem hadden de Italianen Damiano Cunego en Gilberto Simoni geprobeerd weg te komen.

Steeds kwam de uitgedunde achtervolgende groep terug. Uiteindelijk had Dekker iets meer dan een handvol seconden voorsprong op de Oostenrijker Gerrit Glomser.

Simoni eindigde als derde. Schleck verloor een dikke een minuut en zijn leiderstrui.