BIRMINGHAM - Met dank aan 'haas' Gert-Jan Liefers heeft de Ethiopische atleet Haile Gebrselassie vrijdagavond in Birmingham het wereldrecord op de incourante twee Engelse mijl op 8 minuten en 4,69 gebracht. Daarmee dook hij ruim onder de oude toptijd van 8.09,66, die al sinds 2000 op naam stond van zijn landgenoot Hailu Mekonnen.

Bram Som liep op de 800 meter het zestien jaar oude nationale record van Rob Druppers uit de boeken. Som finishte als tweede achter de Keniaan Wilfred Bungei in 1.45,86. Daarmee was hij iets sneller dan Druppers, die in februari 1987 bij wedstrijden in Stuttgart tot 1.46,29 kwam.

Apeldoornse atleet uitstekend in vorm

Liefers was speciaal door Gebrselassie uitgenodigd om de twee Engelse mijl vrijdagavond hard te maken. De Apeldoornse atleet is de laatste weken uitstekend in vorm. Onlangs liep hij nog een nationaal record op de 3000 meter. Vrijdagavond moest hij Gebrselassie naar een tussentijd van vijf minuten op de twee kilometer brengen.

Dat lukte de Nederlander bijna. Na 2000 meter zat de Ethiopiër op 5.01,37. Daarna stapte Liefers uit de baan en moest Gebrselassie het karwei zelf afmaken. Dat lukte hem ruimschoots. Met 8.04,69 haalde hij bijna vijf seconden van de toptijd af.

Laatste wedstrijd seizoen voor Gebrselassie

Voor Gebrselassie was het zijn eerste indoorwedstrijd van het seizoen. Over een kleine maand staat hij opnieuw aan de start in Birmingham. Dan komt de Ethiopiër bij de wereldkampioenschappen indoor op de baan voor de 3000 meter.

Ook Som liet in Birmingham zien in grootse vorm te verkeren. In het weekeinde liep hij bij de nationale kampioenschappen in Gent nog de 400 meter om wat snelheid op te doen. Eerder in het seizoen won hij al een sterk bezette kilometer in Stuttgart.

In de Engelse stad startte hij voorzichtig. In de laatste ronde rukte hij op. Bungei, die won in 1.45,81, bleef net buiten bereik. Arnoud Okken was de tweede Nederlander in de race. Hij eindigde als zevende in 1.47,80. Som en Okken zijn al zeker van uitzending naar de WK indoor.

Monique de Wilt en Sandra van de Geer deden bij het polsstokhoogspringen niet mee om de dagzege. De Wilt haalde 4,10 en miste 4,25 meter. Ze werd in Gent nog Nederlands kampioene met de recordhoogte van 4,45. Van de Geer kwam vrijdagavond hoger dan de indoorkampioene. Ze haalde 4,25, maar miste drie keer op 4,40. Van de Geer eindigde met haar prestatie als vierde, De Wilt was zevende.