ROTTERDAM - Het was voor Raemon Sluiter een droom op vrijdagavond in een vol Ahoy' te mogen spelen. Maar de Rotterdammer kon geen moment van zijn eerste kwartfinale in zijn eigen 'stadje' genieten. Zijn Spaanse tegenstander Juan Carlos Ferrero moest al na drie games met een gescheurde buitenband van de rechterenkel opgeven.

Sluiter speelt in de halve eindstrijd tegen de Fransman Sebastien Grosjean. Diens landgenoot en titelverdediger Nicolas Escudé moest bij een stand van 7-5 6-7 4-4 met een dijbeenblessure eveneens de strijd staken. Door deze kwetsuur moest hij zich vorig week ook al terugtrekken uit de halve finales in Marseille.

Sluiter, die eerder op de dag Sjeng Schalken van Roger Federer zag verliezen, beleefde in Rotterdam een déjà vu. In 2001 moest hij in dezelfde hal in zijn partij tegen de Fransman Clement in de halve finale van de Daviscup met een voetblessure opgeven. Nu ging het aan de andere kant van het net mis. Op een stand van 2-1 en 40-30 op de opslag van de Nederlander klapte de enkel van Ferrero dubbel.

"Dit is niet leuk"

De Spanjaard liet zich krimpend van de pijn op de grond vallen en verliet al hinkend het centre court. "Ik moest meteen aan mijn eigen blessure denken", keek Sluiter terug. "Ik heb er altijd van gedroomd om op vrijdagavond in Ahoy' te mogen spelen, maar dit is niet leuk. Ik ben blij met de halve finale, maar op deze manier hoeft het voor mij niet."

Het is al de tweede keer dat de Rotterdammer door tegenslag bij zijn opponenten de halve eindstrijd haalt. Op het gras van Queens moesten vorig jaar zowel in de derde ronde als in de kwartfinale zijn tegenstander opgeven. Het betrof de Slowaak Karol Kucera en de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira. Sluiter strandde uiteindelijk tegen de Brit Tim Henman.

Demonstratiepartij tegen Siemerink

Sluiter gebruikte het snelle einde van zijn partij in Ahoy' echter niet om zijn krachten te sparen. Hij deed zijn naam als publiekspeler eer aan door een demonstratiepartijtje tegen Jan Siemerink te tennissen. De Noordwijker, die vorig jaar zijn loopbaan beëindigde, was door toernooidirecteur Stanley Franker ingehuurd om in geval van calamiteiten in te vallen. Hij kon vrijdagavond zijn spullen uit de auto pakken.

"Ik wilde eigenlijk meteen gaan trainen. Maar op verzoek van Franker heb ik twee tiebreaks tegen Siemerink gespeeld. Ik was dat ook wel aan het publiek verschuldigd." Na het partijtje ging de Rotterdammer ook nog een half uur de oefenbaan op. "Ik wilde toch proberen het wedstrijdgevoel te kweken. Mijn lichaam heeft die intensiteit nodig. Bovendien ben ik nog niet tevreden over mijn spel en wilde nog wat dingen oefenen."

Ook Sjeng Schalken was in zijn partij tegen Roger Federder absoluut niet blij met zijn niveau. Twee weken geleden wist de Limburger zijn opponent in de landenwedstrijd in het Gelredome in Arnhem nog uitstekend partij te geven. Na drie nipte sets stapte hij met opgeheven hoofd van de baan. Schalken merkte vrijdag in zijn eerste kwartfinale in Rotterdam sinds 1995 al snel dat hij zijn dag niet had.

Na het kansloze verlies in de eerste set wist Schalken in het tweede bedrijf op 3-5 nog wel drie wedstrijdpunten weg te werken. Maar op de service van de Nederlander benutte Federer zijn vierde kans de wedstrijd te beslissen.

Eerder deze week voorspelde Schalken nog dat Federer in Rotterdam niet ver zou komen. Na drie zware wedstrijden in de Daviscup en een toernooizege in Marseille rekende hij op een snelle aftocht van de nummer vijf van de wereld. In zijn tiende enkelpartij op rij vertoonde Federer echter geen spoor van vermoeidheid. "Hij is op dit moment een superman", moest Schalken toegeven. Federer speelt in de halve eindstrijd tegen de Wit-Rus Max Mirnyi, die de Rus Jevgeni Kafelnikov versloeg.