HEERENVEEN - Jong Oranje mag zaterdag proberen de Europese titel met succes te verdedigen. Het elftal van bondscoach Foppe de Haan ontsnapte woensdag in de halve finale op miraculeuze wijze tegen Jong Engeland.

Gianni Zuiverloon maakte in een zenuwslopende strafschoppenserie het beslissende doelpunt: 13-12.

Opmerkelijk

De verdediger van SC Heerenveen voorkwam daarmee dat Nederland het toernooi met een grote kater verliet. Arnold Kruiswijk en Daniël de Ridder lieten eerder in de penaltyserie namelijk al na het duel te beslissen.

De strafschoppenreeks duurde niet alleen lang maar was ook nog eens zeer opmerkelijk. De Haan kwam op een gegeven moment naar de scheidsrechter toegelopen.

Regels

De Haan reageerde daarmee op het uit de middencirkel weglopen van de Engelse speler Steven Taylor tijdens de penaltyserie.

"Dat is tegen de regels", zei De Haan na afloop. "Alle spelers die besluiten op het veld te staan, moeten een strafschop nemen." De Haan kreeg gelijk van de Duitse arbiter. Taylor moest ook vanaf elf meter schieten. Hij deed dat met succes.

"Ik heb niets verkeerd gezegd", vertelde De Haan over het onderhoud met Kircher. "Ik heb me netjes gedragen."

Rigters

Jong Oranje dankte de nieuwe finaleplaats niet alleen aan de beslissende trap van Zuiverloon. Maceo Rigters voorkwam ongeveer een klein uur eerder al uitschakeling.

De aanvaller van NAC Breda zorgde in de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd met een prachtige omhaal voor de gelijkmaker: 1-1. In de verlenging werd niet meer gescoord.

Wens

Naast De Haan en zijn spelers zal ook Harry Been de merkwaardige ontknoping met veel plezier hebben aanschouwd. De toernooidirecteur besefte vooraf dat het succes van het evenement sterk afhankelijk was van de prestaties van het Nederlandse team. Met een finaleplaats voor Jong Oranje is aan zijn wens voldaan.

Slecht

Die wens leek nagenoeg de hele wedstrijd onhaalbaar. De titelverdediger maakte in de groepsfase een goede indruk, maar uitgerekend in de halve finale stelde Jong Oranje flink teleur.

Vooral de eerste helft was dramatisch slecht. De druk van titelfavoriet leek verlammend te werken op het elftal van De Haan, dat dit toernooi nog niet eerder zo tegenviel.

Slordig

Het Engelse team bleek Nederland goed te hebben bestudeerd. Oranje wist zich met balbezit geen raad. De spitsen stonden geïsoleerd. Andere pogingen tot het opzetten van een geslaagde aanval, strandden vaak door slordigheden. De meeste Nederlandse spelers hadden ruzie met de bal.

Maduro

Hedwiges Maduro speelde als controlerende middenvelder ook ongelukkig. De Haan had voor de Ajacied, die terugkeerde van een blessure aan zijn bekkenkam, een belangrijke rol weggelegd.

Hij deelde in de malaise. Ook Royston Drenthe had niet de vorm die hem in de eerste duels deed uitgroeien tot smaakmaker.

Defensie

In de groepswedstrijden kon De Haan bij mindere momenten vertrouwen op zijn defensie, maar ook die oogde woensdag minder stabiel.

Aanvoerder Ron Vlaar verloor zes minuten voor rust op knullige wijze een kopduel, waardoor aanvaller Leroy Lita doelman Boy Waterman in de korte hoek kon verrassen: 0-1. De inzetbaarheid van Waterman was vooraf nog twijfelachtig wegens een rugblessure.

De Haan gaf zijn spelers na rust de kans zich te herstellen. Toen Lita met een vrije trap op de paal het duel even later net niet besliste, besloot de 63-jarige Fries in te grijpen. Hij bracht de snelle Roy Beerens binnen de lijnen voor aanvallende middenvelder Otman Bakkal.

Geluk

Jong Oranje begon wat opportunistischer te spelen, maar het overwicht leidde niet tot hele grote kansen. Tot de voorlaatste minuut, toen Ryan Donk de bal bij Rigters bezorgde: 1-1.

Het geluk was nog niet op, zo bleek in de strafschoppenserie. De Haan kan zaterdag zijn succes als bondscoach van Jong Oranje verder uitbreiden in een toernooi dat met plaatsing voor de Olympische Spelen al voor een groot deel was geslaagd voor Nederland.

Jong Oranje naar finale