BERLIJN - Met een rake omhaal in blessuretijd bezorgde Dick van Burik donderdag Hertha BSC in het eerste duel in de vierde ronde van de UEFA-beker tegen Boavista nog enig uitzicht op de kwartfinale. Dankzij de late treffer van de 29-jarige Nederlander verdedigen de Duitsers tijdens de return in Porto een kleine voorsprong: 3-2.

Waar Hertha nog blijft hopen, lijken de kansen voor Anderlecht voorbij. De Belgen verloren kansloos bij Panathinaikos. Olisadebe scoorde tweemaal. Ook Liverpool zette een belangrijke stap richting de kwartfinale. Dankzij een treffer van Hyypiä werd bij Auxerre gewonnen: 0-1. De oud-verdediger van Willem II scoorde een kwartier voor tijd.

Jaap Stam zag vanaf de bank toe hoe zijn Lazio Roma grote moeite had met het bezoekende Wisla Krakow. De Polen keerden met een gelijkspel (3-3) huiswaarts. Zurawski benutte tweemaal een strafschop. Slavia Praag boekte een kleine thuiszege op Besiktas. Dosek maakte de enige treffer. De Turken beëindigden het duel met tien man. Zago kreeg in de 84e minuut de rode kaart.

Brommen

De prachtige omhaal van Van Burik kon trainer Huub Stevens van Hertha BSC nauwelijks tevreden stemmen. "Twee tegentreffers is natuurlijk veel te veel", bromde de Limburger. "Maar we leven nog, al is dit een gevaarlijk resultaat. In de uitwedstrijd zal het veel beter moeten."

Sommige van de ruim 15.000 toeschouwers waren al vertrokken toen ook Van Burik zich met het Berlijnse slotoffensief ging bemoeien. De Braziliaanse spits Alves had de Duitsers tot tweemaal toe op voorsprong gebracht. Oscar (37e minuut) en Goulart (80e minuut) maakten echter gelijk.

Met een bijna wanhoopspoging probeerde Van Burik al vallend met de rug naar het doel de Portugese keeper te verrassen. De verdediger trof prachtig doel. Het was een van de weinige treffers in de loopbaan van Van Burik. Hij debuteerde in het seizoen -'93 bij Ajax in het betaalde voetbal.

Na drie offciële wedstrijden vertrok hij naar NAC, waarna hij via FC Utrecht in de zomer van 1997 net als Bryan Roy bij Hertha BSC belandde. Tijdens zeven Duitse seizoenen scoorde hij slechts viermaal. Zijn winnende treffer tegen Boavista was ongetwijfeld de mooiste uit zijn loopbaan.

Celtic

Celtic heeft ook uitzicht gekregen op de kwartfinale, maar de Schotten hadden veel moeite met VfB Stuttgart: 3-1. De bezoekers moesten al na ruim een kwartier met tien man verder. Marcelo Bordon kreeg rood wegens het neerleggen van de doorgebroken Bulgaar Stilian Petrov. Niettemin kwamen ze nog geen tien minuten later op voorsprong door een treffer van Kuranyi, die een voorzet van Balakov binnenkopte.

Lambert en Maloney bepaalden de ruststand echter op 2-1 in het voordeel van Celtic, dat zijn Zweedse topschutter Henrik Larsson miste door een blessure. Halverwege de tweede helft scoorde Petrov norgmaals voor de thuisclub.

AEK maakte in en tegen Malaga duidelijk waarom de ploeg wel eens de kampioen van de gelijke spelen wordt genoemd. Er was geen doorkomen aan voor de Spanjaarden: 0-0. Wat Kiki Musampa, Dario Silva en Dely Valdes, de gevaarlijkste aanvallers, ook ondernamen, de Griekse verdediging gaf geen krimp. Dat gebeurde nog redelijk netjes ook. Alleen Michel Kreek kreeg bij AEK geel, al na achttien minuten. De oud-speler van Ajax en Vitesse deed de hele wedstrijd mee. Musampa maakte in de slotfase plaats voor Canabal.

FC Porto nam geen halve maatregelen tegen Denizlispor: 6-1, na een ruststand van 0-0. Nuno Capucho brak de ban drie minuten na de hervatting. Daarna ging het hard. Derlei, Ricardo Costa, Jankauskas en Deco breidden de voorsprong uit tot 5-0. Kratochvil deed iets terug voor de Turken, maar Alenitsjev had namens de Portugezen toch het laatste woord.