ROTTERDAM - Richard Krajicek kan zich gaan toeleggen op zijn nieuwe taak bij het tennistoernooi in Rotterdam. De toekomstige directeur wist tegen Nicolas Escudé zijn loopbaan als speler in Ahoy' niet te verlengen. De tweevoudig winnaar in de havenstad ging met 3-6 7-6 6-7 onderuit tegen de Franse titelverdediger.

In tegenstelling tot Krajicek wist Raemon Sluiter zich wel voor de kwartfinales te plaatsen. Met zijn overwinning op de Fin Jarkko Nieminen voegde de Rotterdammer zich bij Sjeng Schalken, die woensdag al de laatste acht haalde.

Gebrek aan vechtlust bracht Krajicek bij de Australian Open nog dicht bij een voortijdig einde van zijn carrière. Maar in Rotterdam liet de Wimbledonkampioen van 1996 zien dat hij wel degelijk kan knokken. Tegen Escudé, die het toernooi als eerste drie keer op rij kan winnen, kwam hij knap terug uit kansloze positie. De Fransman serveerde op 5-4 voor de winst, maar moest zijn servicegame inleveren. Met 7-1 trok Krajicek overtuigend de tweede set naar zich toe.

Blessureleed

De Muiderberger, die donderdagochtend op de Erasmus Universiteit nog een lezing gaf over zijn blessureleed, kwam in de beslissende set opnieuw onder druk te staan, maar trok de stand na een verloren servicebeurt toch weer recht. In de tweede tiebreak van de avond moest Krajicek buigen. Met een dubbele fout op wedstrijdpunt voor Escudé kreeg de Nederlander ondanks een staande ovatie van het publiek niet het afscheid dat hij verdiende.

Slordig

Voor Raemon Sluiter is zijn kwartfinaleplaats een primeur. Hij kon dit resultaat na zijn ingetogen zege op zijn maatje Martin Verkerk uitbundig vieren. Hij had in zijn partij tegen Jarkko Nieminen (7-6 2-6 6-3) over geluk niet te klagen. De Fin, die vorig jaar in de Daviscupontmoeting ook al van Sluiter verloor, ging slordig met zijn kansen om. In de eerste set liet hij drie setpunten liggen en verprutste in het derde bedrijf op de service van Sluiter vier mogelijkheden om op een vroege voorsprong te komen.

Snookertafels

"Dat was de sleutel van de wedstrijd," analyseerde Sluiter. "Het gaf mij zo'n kick dat ik die game er toch nog uitsleepte."Op de moeilijke momenten had de tennisser uit Hillegersberg ook veel baat bij de steun van het publiek. Toch heeft zo'n weekje thuis voor Sluiter niet alleen maar voordelen. "Men wil hier toch meer van je dan bijvoorbeeld vorige week in Marseille. Daar is Sluiter een nobody. Tennissen in je eigen stad geeft druk. Gelukkig kan ik er wel steeds beter mee omgaan. Andere jaren stond ik hier nog tot half negen met iedereen praatjes te maken, nu ga ik op zoek naar duistere kamers met snookertafels."

Ferrero

Sluiter treft in de kwartfinales opnieuw een speler waar hij goede Daviscupherinneringen aan bewaart. Door zijn zege op de Spanjaard Juan Carlos Ferrero, die ten koste van de Zweed Björkman de laatste acht haalde, groeide de Rotterdammer twee jaar geleden uit tot nationale held. "Ik weet dat ik van hem kan winnen. Maar ik moet er wel voor moeten zorgen dat ik niet meega in de rallys. Anders word ik met 6-1 6-0 van de baan geslagen en heb ik alleen een goede conditietraining achter de rug."

Sjeng Schalken kan zich juist revancheren voor zijn laatste nederlaag in de landenwedstrijd. Hij staat in de kwartfinales wederom tegenover Roger Federer. De Zwitser, vorige week winnaar van het toernooi in Marseille, had weinig moeite met de Fransman Fabrice Santoro, 6-0 6-4.