NAUDERS - Alessandro Proni heeft de derde en langste etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Italiaan van Quick-Step bleef aan het einde van de rit over 228 kilometer van Brunnen naar Nauders net een groepje met grote namen voor.

De Spanjaard Xavier Florencia werd op een handvol seconden tweede. De Zwitser Fabian Cancellara, wereldkampioen tijdrijden, behoudt de leiderstrui. Proni bleef op twee seconden van Cancellara steken. De Luxemburger Kim Kirchen, derde in de etappe, staat derde in het algemeen klassement op veertien tellen.

Proni reed maandag met de Spanjaarden Daniel Navarro en Luis Pasamontes ruim 200 kilometer op kop. Tijdens de slotklim naar Nauders ging de 24-jarige Proni zijn eigen weg.

Leiderstrui

Hij hield net voldoende voorsprong over voor de ritwinst, maar zal zich aan de streep wel gerealiseerd hebben dat hij onderweg mee had moeten doen bij de sprints om de bonificatieseconden. Die hadden hem de leiderstrui kunnen brengen.

Proni verzamelde op de beklimmingen, waaronder de gevreesde Flüelapas, wel voldoende punten om de bergtrui te mogen aantrekken.

Tankink

Bram Tankink was maandag de beste Nederlander. Hij arriveerde op iets meer dan een halve minuut van Proni als 46e in Nauders.

Kort na hem kwamen de Rabo's Oscar Freire en Thomas Dekker. Michael Boogerd bereikte in een groepje met onder meer Erik Zabel de streep op ruim zeven minuten.

Tevreden

Dat Freire en Dekker zo weinig tijd verloren, stemde het Rabokamp uiterst tevreden. Freire was zondag hard gevallen, maar klaagde in de rit geen enkele keer over pijn.

Dekker verteerde de cols maandag prima. "Thomas heeft geen klachten meer en het gaat de goede kant uit met zijn vorm", stelde ploegleider Adri van Houwelingen vast.

Boogerd

Dat het met Boogerd moeizamer ging, was voor Van Houwelingen geen aanleiding voor zorgen. "Michael is pas tien dagen weer in training."

"Hij is hier niet voor grote uitslagen, maar om voor de Tour weer in conditie te komen. Dat heeft hij nodig", zei Van Houwelingen op de Rabosite. Boogerd hoefde pas aan de voet ban de laatste klim te lossen.