HEERENVEEN - De Portugese angst bleek gerechtvaardigd. Jong Oranje en Jong België speelden zaterdag bij het laatste groepsduel op het Europees kampioenschap gelijk: 2-2. Door dat resultaat plaatste België zich na Nederland voor de halve finales en de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

Video

Ook Jong Oranje kon prima leven met een punt. Een gelijke stand volstond immers voor groepswinst, iets waar Foppe de Haan veel waarde aan hechtte. De bondscoach wilde gezien de reisafstand de halve finale woensdag graag in Heerenveen afwerken en niet in Arnhem, zoals de nummer twee uit de poule verplicht is.

Portugal won zaterdag in Groningen met 4-0 van Israël. De afsluitende zege in groep A kwam voor Portugal te laat. Door het gelijkspel in Heerenveen gaan Nederland en België door.

Uitschakeling

Nadat Nederland zich woensdag geplaatst had, beseften de Portugezen dat uitschakeling nabij was. Veel spelers van Jong Oranje en Jong België kennen elkaar van de Nederlandse competitie.

De laatste dagen voor de onderlinge confrontatie belden de voetballers elkaar en volgens De Haan "vlogen de sms'jes over en weer." Van een 'salonremise' zou echter volgens geen van de betrokkenen sprake zijn.

Begrijpelijk

De Haan vond het begrijpelijk dat Jong Oranje en Jong België elkaar in de slotfase de bal toespeelden. "Dat hoort erbij. Wij wilden niet verliezen en zij evenmin."

"Allebei waren we gebaat bij een gelijkspel. Dan ga je in de slotfase geen risico's meer nemen."

"De Portugezen moeten nu niet zeuren'', vindt De Haan. ,,Dan hadden ze maar van ons of van België moeten winnen.''

Basisopstelling

De Haan wijzigde zaterdag weinig aan zijn basisopstelling. De belangrijkste reden daarvoor was dat de 63-jarige Fries in grote lijnen wilde voortborduren op het team waarmee hij de eerste twee wedstrijden speelde.

In vergelijking met het tweede groepsduel tegen Portugal verdwenen vier spelers uit het team, maar dat had vooral met blessures en eerder opgelopen gele kaarten te maken. Doelman Boy Waterman ontbrak wegens pijn aan zijn rug, Hedwiges Maduro was geblesseerd aan zijn bekkenkam.

Jenner

Beide spelers zijn vermoedelijk op tijd hersteld voor de halve finale van woensdag. Ook Julian Jenner en Calvin Jong-a-Pin bleven buiten het basisteam. Laatstgenoemde liep eerder in het toernooi een gele kaart op en zou bij een nieuwe boeking geschorst zijn voor de halve eindstrijd.

Jong Oranje begon fel aan het duel met de Belgen, waar Tom de Mul (Ajax), Maarten Martens (AZ) en Sepp de Roover (Sparta) aan de aftrap verschenen. Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen, twee andere Ajacieden, ontbraken.

Trefzeker

België bleek trefzeker. Kevin Mirallas kopte een voorzet van Tom de Mul in de negende minuut knap binnen.

Kort daarop was het alweer gelijk. Ryan Babel bezorgde de bal op fraaie wijze bij Maceo Rigters, die net als woensdag scoorde: 1-1.

Drenthe

Nog voor rust nam het elftal van De Haan verdiend de leiding. Drenthe, een van de positieve verrassingen dit toernooi, schoot een vrije trap raak: 1-2. Doelman Logan Bailly ging daarbij opzichtig in de fout.

Ook na de pauze kon beide teams een gebrek aan inzet niet worden verweten. De verwachtte gelijkmaker viel twintig minuten voor tijd. Sébastien Pocognoli verschalkte doelman Kenneth Vermeer.

Risico

Beide ploegen begrepen dat het nemen van risico's daarna uit den boze was. De bal ging in de slotfase veelvuldig rond, van voet tot voet.

België treft woensdag groepswinnaar Servië in de halve finale. Nederland weer pas zondag wie de tegenstander is. Dat kan Engeland, Italië of Tsjechië zijn.

Leuk

"Dit is vooral leuk voor onszelf", zei Jean-Francois de Sart, bondscoach van Jong België. "Natuurlijk is het ook goed voor het zelfvertrouwen in België."

"Voor aanvang van het toernooi heb ik al gezegd dat er meer voor nodig is om de problemen in het Belgische voetbal op te lossen.''

De Sart weigerde te praten over het bewust rondspelen van de bal in de slotfase bij een stand van 2-2. "Ik weet niet waarom je die vraag stelt", antwoordde hij op een vraag van een Portugese journalist.

Jong Oranje - Jong België