ROTTERDAM - Voor het eerst sinds zijn debuut in 1995 heeft Sjeng Schalken zich geplaatst voor de kwartfinales in Rotterdam. De Limburgse tennisser rekende in de tweede ronde opnieuw af met de Belgische familie Rochus. Na zijn eerdere winst op Christophe was Schalken ook te sterk voor diens jongere broer Olivier Rochus, 7-5 -2.

Schalken moest in zijn partij tegen Rochus, de nummer 63 van de wereld, al in de vierde game zijn opslag inleveren. In de daaropvolgende game trok hij de zaken meteen weer recht. Bij een stand van 6-5 verzekerde hij zich op service van de Belg van de eerste set. In het tweede bedrijf kwam de Limburger niet meer in de problemen.

In de strijd om een plaats in de halve finales moet Schalken het opnemen tegen de winnaar van de partij tussen de Zwitser Roger Federer en de Fransman Fabrice Santoro. Federer wist in zijn openingspartij in Rotterdam zijn goede optreden in Marseille met de winst op de Zweed Thomas Enqvist een passend vervolg te geven.

Peter Wessels werd woensdag in de eerste schifting uitgeschakeld. Gehinderd door een rugblessure verloor de qualifier met twee keer 6-2 van de Zweed Jonas Bjorkman.