ARNHEM - Vitesse heeft weer eens gewonnen. Tegen FC Zwolle werd het woensdagavond in het Gelredome 2-1. Het werd tijd. Uit de acht voorgaande duels had Snoeis formatie slecht één punt gehaald.

Voor Zwolle, al elf duels zonder winst, was de situatie vooraf zo mogelijk nog minder rooskleurig. Enkele dagen eerder afgegaan bij PSV (6-0), harde woorden van spelers richting trainer, ogenschijnlijk weinig onderling vertrouwen. Toch waren de Zwollenaren in elk geval na de rust tenminste gelijkwaardig.

Niet geloofwaardig

Algemeen wordt aangenomen dat een groot deel van de Zwolse selectie het niet meer ziet zitten in coach Boeve, al bagetaliseert de laatste dat. De spelers daarentegen hebben de pech niet al te geloofwaardig meer over te komen. Afgelopen zomer schoten ze Paul Krabbe af, de man die Zwolle (eindelijk) naar de eredivisie had geloodst.

Het bestuur zit daarom in een onmogelijke positie. Enerzijds ziet het ongetwijfeld dat het niet best gaat, anderzijds kan het moeilijk op voorspraak van een groep die zelf de kwaliteitsnormen nauwelijks kan doorstaan opnieuw een trainer wegsturen. Het gevolg lijkt een verstandshuwelijk waarbij degradatie steeds dichter bij komt. Of dat met een andere trainer is te voorkomen, valt overigens te bezien.

Geluisterd

In elk geval zat Zwolle in het Gelredome organisatorisch wat beter in elkaar dan afgelopen zaterdag bij PSV. Kennelijk hadden de spelers, die er in Eindhoven als amateurs bijliepen, beter geluisterd naar het taktische praatje van Boeve. Verdedigend gaf Zwolle aanmerkelijk minder weg (overigens wel tegen een aanmerkelijk mindere tegenstander). Aanvallend duurde het langer, tot na Vitesses openingstreffer, eer de motor enigszins op gang kwam.

Eerste helft

Een kansje slechts kregen de Zwollenaren in het eerste deel. Promes brak door na een fout van Van Halst, maar bij de Arnhemmers achterin was Cornelisse attent. Verder was Vitesse overheersend. Het leidde na ruim een half uur tot de openingstreffer. Voorzet Martel, terugkoppen Amoah, intikken Michael Jansen.

Met Michael Jansen is meteen de revelatie aan Vitesse-kant genoemd. De jeugdige verdediger is goed achterin en zorgt ook nog voor aanvallende impulsen. Door de nood gedwongen koos coach Snoei in het cruciale duel voor eencentrum met Jansen en Dingsdag, twee spelers zonder ervaring. Met de rentree van Martel en Peeters in de basis zat de routine meer voorin. Theo Janssen en Stefanovic waren geschorst.

Uitgeleend

Hoe wrang was het voor de altijd moeilijk scorende Arnhemmers, dat kort na de hervatting de door hen aan Zwolle uitgeleende spits Van Beukering voor de 1-1 zorgde. De treffer was ingeleid door Richard Roelofsen, aanvankelijk op de bank en in de tweede helft teruggekeerd in zijn hoedanigheid van vroeger, die van spits. Het gebeurde bovendien in een fase dat Zwolle sterker werd.

Paniek leek zich meester te maken van het Gelredome, maar een onwaarschijnlijke uithaal van Peeters gaven Snoei en co nog geen twee minuten later weer lucht. De Belg, bekritiseerd wegens zijn ineffectiviteit, schoot prachtig met links in de bovenhoek, ook al op aangeven van Amoah. Met het nodige hangen en wurgen hield de thuisclub die voorsprong vast.