ALKMAAR - Aan het einde van een dag waarop voorzitter en suikeroom Dirk Scheringa sprak over saneren, eerste divisie en een mogelijk faillissement, hervond AZ dankzij een zege op een gehandicapt NAC (3-1) de aansluiting met de middenmoot. De vreugde over de eerste overwinning sinds 30 november kon woensdagavond de problemen van de Alkmaarders allesbehalve maskeren.

AZ is zo langzamerhand de wanhoop nabij. Al jaren zoekt de club even opzichtig als vergeefs een permanent plaatsje in de subtop van de eerste divisie. Het beleid van de puissant rijke en harde zakenman Scheringa heeft vooralsnog alleen een gunstig effect op de bankrekening van veel spelers gehad. Spelen voor AZ levert je al vlug de status van miljonair op.

Na zijn mislukte voorgangers Vonk, Van Hanegem, Van der Lem en Van Stee mag Adriaanse samen met zijn vriend en technisch directeur Martin van Geel bouwen aan een nieuw AZ. Reputaties gelden niet meer en het mag nog steeds wat kosten. Voorwaarde is wel dat er een nieuw stadion komt.

Na vele protestmarsen en juridische gevechten haalde de clubleiding van AZ in januari eindelijk opgelucht adem. De middenstand van Alkmaar staakte hun verzet, de club dacht in de zomer van 2004 zijn intrek te kunnen nemen in een nieuw stadion. Uitgerekend op de dag van de wedstrijd tegen NAC bleken sommige middenstanders toch niet akkoord. Als AZ geen gelijk krijgt van de rechter wordt de bouw minimaal met een jaar vertraagd.

AZ dreigt daardoor zwaar in de problemen te komen. Voorzitter Dirk Scheringa sprak zelfs over een mogelijk faillissement. Hij wil een snelle ondergang de komende weken via een kort geding voorkomen. De voetbalclub AZ is door de jaren een bekend gezicht voor de rechterlijke macht geworden.

Zaterdag dient de zoveelste arbitragezaak van de club. Oud-trainer Van Stee is dan de tegenpartij. Daarnaast loopt nog een akkefietje met doelman Moens over wie er loonbelasting moet betalen over de miljoenen euro's die de keeper kreeg uitgekeerd voor een imagocontract. De keeper ontbrak tegen NAC wegens een peesontseking.

Na bijna drie maanden zonder overwinning bleek AZ tegen een gehandicapt NAC sportief nog niet failliet. Lamey en Perez zorgden binnen twintig minuten voor een snelle voorsprong (2-0). Van den Eede deed in de 55e minuut iets terug. Zonder Boussaboun, Gudelj, Penders, Peto en Koning bleken de bezoekers niet meer in staat tot een slotoffensief. Elkhattabi stelde in de 87e minuut de zege veilig.