ROTTERDAM - Roda JC is woensdagavond door een 2-0 overwinning op Excelsior naar de vierde plaats in de eredivisie gestegen. De Limburgers herstelden zich daarmee van de vernederende nederlaag (5-0), die zij zondag bij Willem II opliepen.

Het was een simpele zege voor Roda JC op Woudestein. Mede dankzij het vroege ruggesteuntje van Soetaers, die een ogenschijnlijk ongevaarlijke vrije trap al na vier minuten achter de verbouwereerde doelman Malkowski zag verdwijnen (0-1). Daarna kon Roda JC meteen zijn geliefde speelwijze hanteren: vanuit een gesloten verdediging loeren op de counter. Van Excelsior hadden de Limburgers bovendien niet veel te vrezen. Voor rust kwamen de Kralingers tot geen enkele uitgespeelde kans.

Rand buitenspel

Het gebrei van Excelsior kwam Roda JC prima uit. Met een sterk spelende Addo aan het hoofd van de verdediging bleef de ploeg eenvoudig overeind. Na 32 minuten kon het zelfs de score uitbouwen tot 0-2, nadat Sonko de op de rand van buitenspel staande Anastasiou had bereikt. Die liet doelman Malkowski met een fraaie lob kansloos.

Met een aanvallender strijdwijze zette Excelsior na rust Roda JC onder druk. Met aanvaller El Hamdaoui (voor verdediger Buijs) kwam de thuisclub zowaar tot wat mogelijkheden, maar Bastos en Lopes zagen hun schoten afzwaaien.

Hoe Excelsior daarna ook aanviel, doelman Roorda kwam amper nog in de problemen. Roda JC wachtte geduldig op zijn kansen. Met enkele counters was invaller Cristiano nog dicht bij nieuwe treffers, maar de Limburgers toonden zich tevreden met de 2-0.